[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (128) A7CR做乜跌左咁多價

1001 回覆
2 Like 0 Dislike
用緊a74+t28-200&55f1.8Z 平時主力影人同街景旅行風景
最近開始拍直導reels/ig story video 覺得呢兩支係室內焦距唔夠廣
想入支廣角zoom可以帶去旅行拍片同影到人像相 優先想輕身同平啲 我應該選擇咩好
暫時睇到:
T20-40f2.8
T17-28f2.8
Sigma16-28f2.8
SonyPZ16-35f4
黎緊會去瑞士山區肺, 本身有2470GM2 + 55F1.8ZA, 如果買多枝廣角定焦, 筆直10K到, 最佳選擇係咪 14F18GM
2024 買二手 a6600 會唔會好 on9
a6700 有得拍 10-bit + 4K120 好似好正 但二手少貴
手上有 24.4 40g 50.2 728gm2 2x
仲有支11.8apsc俾A74拍4k50p
補多支俾R5旅行用應該點選擇好
1635G,2070G定2470gm2

唔想太重 好難決定 有無人俾少少意見
1635好似旅行唔錯 2070又幾啱心水
2470gm2有啲重 但好似幾實用
有70200自然1635最好
買a6600 不如買A7c
1635係咪G都夠玩 幾鐘意佢個size
gm2好鬼大支 同埋wide鏡多數收光圈?
就係唔夠錢 A7C 二手仲貴過 A6600 好多
不如話買 A6700 二手不如買 A7C 二手
不如買2手a6400, 多出黎d 錢買多枝鏡
viltrox咁平
咁樣兩支輕好多
我都覺35 + 85嘅定焦鏡組合幾好,焦距嘅差距明顯,我已經入咗50gm1.4 ,想入多枝定焦都唔知配咩焦距好,唔選24gm因唔影風景
反而zoom鏡會唔會好啲?始終小朋友會走嚟走去
你已經有50 1.4,好多情況都夠用。
Zoom鏡應該會更適合同小朋友岀去玩嘅時候用。

利申: 我無小朋友,只係想像個情況
想問下我部a7c2用af-c對焦嗰陣係咪有啲問題,係最細光圈嗰陣更加明顯,定係其實而個畫面係正常?thanks.

https://streamable.com/moop7b
咩問題
想知a74 trafe a7c2幾錢
用左一年覺得有啲重 孭出去有少少膊頭痛
講左幾十個post都未買
你唔悶,做答你個個都悶
不如繼續用6400罷啦
佢成日諗埋d 奇怪方向
對焦嗰陣個screen會好多雜訊,尤其係細光圈嘅時間,但用viewfinder 個邊睇就唔見而個情況,想知係咪正常
iso 6400差唔多啦
iso 100都會係咁同埋我應該話個screen會好蒙,張相反而冇事
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞