[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (128) A7CR做乜跌左咁多價

1001 回覆
2 Like 0 Dislike
A6600/A6700 + SEL18200 F3.5-6.3 OSS 大家點睇
拎嚟影下巴士 + 風景 日間應該冇乜問題
但夜晚會唔會爆多 noise
有咩理由要買呢枝超過十年嘅古董?

Apsc 天涯揀18135 / 18300 啦...
18-135/龍仔1770/sigma1850
2070大支d定2450
睇得出sony出2450係想出比c系機用
可能之後會越黎越多呢d縮短大三元
路過罪大見到 唔知原來有我一半年紀有多
睇下你呢兩支鏡先
6700kit就係跟18135 天涯鏡來講唔錯 又細支
如果夜晚影
Sigma 個幾枝1.4定焦睇個人習慣去入啦
16 23 30 56 夠平又大光圈
請問ching 你地用咩背囊去旅行裝鏡頭同相機?
urban explore
外表唔差又方便又舒服零缺點
20L的話側拿a7c2 + 20-70 f4會卡住嗎?
唔會
不過一機一鏡普通背囊都可能夠
2070 72mm filter
2450 67mm
24-50有埋macro就正
我都係用a7c2,當時買機直接揀咗20-70 f4,之後再買50 1.4GM。
多4mm影景正好多,人像同低光咪用番支50 1.4

我睇番啲相,我用得最多嘅焦段係35同50左右,無意識咁扭咗過去。所以我考慮緊入支sigma 35mm f2
就係想知呢樣,冇錢買鏡了
想放件風褸都無乜位。
用緊公廁prvke
去旅行算好用,買得多嘢又有得extend。
買個30L 真係旅行/行山先用
我自己就11或21都夠,我通常都一機一標準一定焦,上層放隻pocket 3加件風褸
好似11L 鏡頭位volume 仲大過21L
如果佢prvke lite 出21L 可能會換過去
11lL好似個頂會傾後,無咁好孭,睇吓新版會唔會好啲。
其實21L都會傾後,揹低d就好少少,不過望落會柒
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞