[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (128) A7CR做乜跌左咁多價

1001 回覆
2 Like 0 Dislike
影街+影人
A6700 掙扎sigma 30 .4 定56 1.4好. 30mm女好似實用d 但56 影人像又好似靚d
40g我覺得算係必買 支鏡幾靚仔又細又輕
同40g 光學質素好好
比24G同50G 都好唔少
56下下都企好遠

買晒唔駛煩都唔貴
35mm F1.4 GM 用黎室內影下細路玩諗唔諗得過
買曬
唔錯 尋晚已入手
唔係買sigma 35更好咩,光圈又大啲
40g短好多
40G細同輕一截喎
雖然sigma嗰枝都幾靚仔
30.4
用過56.4影女,影唔到景之餘女仲話太close up

好似幾抵屌
如果Online買 trade-in啲錢係退信用卡定點
佢個網咪有寫
50室內/影全身都ok
半身85/135應該係sweet spot
以上講緊35mm等效
影6歲小朋友,sigma 35,35gm, 50gm ,55z , sel85和85gm揀兩枝,邊個組合最好?
我知揀哂gm最好,但冇錢,只能選一枝gm
請問ching 去旅行用簡Sony FE 20-70mm F4 G定Tamron 28-200mm F2.8-5.6 Di III RXD好啲?

一個原廠2023年科技,一個多焦段不過舊鏡

另外如果定焦,Samyang AF 50mm F1.4 FE II 同Samyang AF 45mm F1.8 FE又玩唔玩得過?好似比原廠40/50 2.5&50 1.4GM吸引好多
Sigma 35 + sel85/ 85gm
35gm+85
85gm就出二代
旅行用緊係28-200, 再搭支廣角定焦
40G同舊果支35f2.8 carl zeiss點比?
https://www.talkemount.com/threads/sony-sel40f25g-vs-sony-sel35f28z.20432/

未計對焦快慢嗰啲,剩睇100% cropped時sharpness有明顯分別

睇下你係咪對zeiss有信仰,冇的話都係買返40G好啲,zeiss枝真係有啲耐
有考慮過35f2.8z
但最近對焦遠呢個原因就已經唔能接受了
因為要影食物
今年年尾係咪會出a7m5
哇 85終於有二代
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞