[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (128) A7CR做乜跌左咁多價

1001 回覆
2 Like 0 Dislike
好多人以前用開classic 對慣左

同埋唔太清楚lightroom cc 係咪一import 完就上cloud

利申等緊ipad 版有 ai denoise

一import就會sync上cloud
右上會顯示status

暫時用落都sync得好快
電腦upload完ipad執相
係ai denoise要係返電腦搞煩啲

adobe cloud 我冇買大storage
買咗1tb
終於有支24105F4 二代消息
成7年都唔update下 勁大支勁重
輕又同自己支2070打
LR Classic 有 calibration
LR無
兩支都係f4,20-70應該實用啲
請問下shimoda e30 厚帶用pd capture 會唔會太厚?你哋平時又喺用咩背囊帶相機夾?
仲有畫質
等佢出 20-70再跌就入
唔洗買wide鏡
因為個calibration 用番LR Classic
但硬係覺得LR Classic 個反應好似遲鈍啲
20-70屌打
我都覺LR Classic好似慢啲咁
lightroom 同 LR Classic 行denoise係唔係一樣時間都睇自己設備
定係lightroom會用佢server去做denoise
感覺上係會彈返上adobe server做
上server做係咪光速denoise

咁岩完adoble個plan試唔到
本身我部機denoise 6千萬像raw 實際用9-10秒 (佢既預測時間唔太準)

如果佢server做到1分鐘內 應該對唔少人黎講都係福音
搵日測試下先得
因為我見denoise果陣cpu/GPU usage唔高
LR 有無話特別支援 NV RTX卡? 定都係食cpu多?
用5900x + 6800XT de-noise要60MP raw 要20秒
今晚用4090 試下再答你
7800x3d + 4070ti
60MP都係20秒左右
態度正確
其實代價冇想像中咁大
放下二手都叫補少少
係睇自己夠唔夠用
賣gm分分鐘蝕得少個你賣平鏡我一早諗通咗呢個道理

點睇都係唔夠錢買新又想入GM嘅人多
sony堆apsc鏡孤兒咁 咁多年好似冇乜點更新過
副廠又冇咁保值
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞