[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (128) A7CR做乜跌左咁多價

1001 回覆
2 Like 0 Dislike
有,應該有
A7cii, 已有20-70 同 50.4
主要想影人像,而家影影下50 有時會想影35 個構圖
我又好少帶20-70 出門,旅行唔多

諗緊換做新個支24-50 2.8 再加支 70-200
24-50 係我最常影嘅人像焦段, 長焦就未有想試
各位點睇

我見24-50 2.8 影出黎都唔算太差,當然比唔上支GM但我係興趣唔係做野
影出嚟一樣係藍框可以crop相係指你幅圖咁, 高像素可以crop到得返朵花都好清
聞相嚟講A7R3 都已經正過A74 好多
你講個情況係apsc機同ff機分別
ff大家都係35mm sensor視角係一樣
但res高啲放大聞相多啲detail
例如你想crop張1080p做wallpaper
咁解像高啲咪可以crop入啲
1.4轉2.8差成兩級,得50mm你又反而要諗虛化夠唔夠用
50/2.8同70/4個虛化其實同級,如果你唔係介意虛化20-70都夠用,介意仲係2470/2870比較好
呢樣野其實A74出之前已經一直嘈
A74個Mon係咩角度都做到,但對於只係影其他人又唔多錄影嘅,A73嗰個可以少做一個步驟角度又夠晒已經好方便
其實A7S3嗰時都有爭議就係阻住晒插線
R系就唔屬於萬能機定位,如果冇上下揭肯定俾人屌爆
新手一問
apsc 既1.4同ff既1.4 係唔係差好遠
你講邊方面
曝光嘅話冇分別
唔好意思 講得差 想問個景深分別
點解a7cr閪冧
我覺得a1冇呢款揭mon真係罪大惡極
如果講緊一樣焦距
apsc等效視角收窄咗
你用企位就主體大細嘅
同主體距離遠咗咪冇咁強

人人感覺唔同差得遠唔遠就要自己試
明白
睇黎我要望下50mm 1.4同 2.8 對比圖
我又真係好少用到20-70 嘅70影人 應該要試下
a7cr有
我反而覺得A7iv個mon已經啱我用,之前eos70d轉過嚟其中一個原因就係a7iv個mon同70d一樣咁反。
有冇諗過35150 2.8
舉重咁
用開500g 用 1.2kg
雖然70-200 都已經1kg
想問下呢度有冇水底攝影既巴打想問下你地用咩機
明白
咁反,可以影到好多唔同角度
咁你買 35.4 咪得
你連 20-70 都唔帶即係你都冇乜興趣用變焦鏡,反而你應該幾enjoy 用大光圈,呢個情況 2.8 係滿足唔倒你
聞相都係個樂趣 有時會睇到啲嗰一刻無留意嘅嘢
我就係鐘意聞相,係咁放大睇d細節
個感覺好正
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞