[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (128) A7CR做乜跌左咁多價

1001 回覆
2 Like 0 Dislike
請教大家一下 去日本影櫻花
帶咩鏡 比較好

1635 F4
2470 2.8
70200 2.8

50 1.2
135 1.8

我會帶2470 + 135 or 70200

如果會去外睇,有大片花海之類,又自駕的話,就拎埋1635

諗諗吓唔止郊外,有時想影建築物+櫻花,枝1635都用得著
用135影花好似開咗easy mode咁,好易影得唔錯

70200我未用過就唔敢亂講,不過感覺應該同135都差不多
出到去25停仲窄過sigma
Sigma個支用過都覺得唔夠用佢仲短d
似想駁落自己支2450到所以25就停
謝分享
唔該哂! 原來就係漏咗觸控面板+觸控板
睇過二手最平都$3200
短小精悍 ,手感好, 而家平應該冇乜選擇, 二手買二手賣,抵玩
price.com行貨全新都係3500左右
咁樣好似買新開心啲
基本上現代鏡唔會有咩餵唔飽既情況發生
呢幾日都有諗呢個問題
40G vs 35/50GM on a7cr
49G Sharpness其實畫面中心都夠用
主要問題係2.5光圈 加安全快門1/60
係室內晚間好易推iso上4000+
同一光度 用1.4光圈係定焦GM就可以落返iso千幾

雖然如此 我呢一刻既結論係
當AI Denoise效果都算OK時
都係配返支細鏡就手啲
你用35gm 同50gm 大光圈比較質素,size 已經唔係佢地同40g 裝係cr 細機身ab比較既原因

要細又要考慮弱光情況咁
不如考慮sigma 35f2 或者原廠fe35 f1.8 重實際
對於一個a7cR既用家
細G vs GM都係一個實際會比教既選擇
用a7cR配你講果兩支鏡反而兩邊都唔到岸
你說的都對
我有50.2gm 想買多支輕嘅餅鏡隨身帶影日常
所以諗緊40g 35.4又太支同50.2冇咩分別
sony啲g鏡同餅鏡好似有啲距離
40g算ok細啦 算接受到
三羊35f2.8
135個最近對焦通常唔夠70-200好。
係fb見到
嚟緊第一次去歐遊
帶a7iv 1635gm + 70300夠唔夠?
未去過唔知嗰度啲景常用咩焦段
洗唔洗帶埋55mm prime?
定35-70之間的焦段用35mm 開apsc mode算
帶埋啦,55又唔重
夜晚拎嚟snap下都唔錯
用緊,完全無問題
你地通常啲鏡頭會唔會加uv filter?
有無話咩牌子好啲?
唔會加filter

個人喜好
B+W
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞