[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (128) A7CR做乜跌左咁多價

1001 回覆
2 Like 0 Dislike
我又番黎了
之前個sony post 唔見左嘅
想問下大家,小弟未買過相機
BUDGET係機身連鏡大約20K左右

A7IV值唔值得入手?

因為個MON好似仲係低清MON, 同埋聽講呢部預覽MON同影出黎D相有好大分別(反而NIKON Z7II係高清MON同埋影出黎D色同預覽基本上冇咩分別)
搭單問埋,
大賞頭係2手? 定係全新? 點解會咁平?
二手,根據損耗程度分abc級
平過出面二手同包一年保,真心想用可以搶
即係 我買左一部全新行貨, 用左一排發覺想放走, 跟住就拎去比sony檢驗睇個損耗程度係abc級, 跟住sony check完就比你放上去賣?
我覺得唔係你賣,係Sony賣,你賣比Sony。
咁又真係好似幾抵買wo, 有保養
我兩部都有
A7CR 主要旅行用 夠輕便 配重鏡就加返個smallrig
A7R5 主要影人用 個evf 同mon對我好重要 flash sync 有1/250 有joystick 揀對焦位 快門去到1/8000 8級防震
你搶到先算同埋一年不定時得幾次
咁高像素(6000萬像素)既機, 夜拍係咪會比(6000萬像素)冇咁清?
咁都係算了
咁高像素(6000萬像素)既機, 夜拍係咪會比(3000萬像素)冇咁清?
你應該去sony專門店試下睇吓滿唔滿意
我自己用a7cii 就唔覺得好大分別
係咪朗豪坊果間?
答唔到你不過我估呢啲熱賣機種應該點都有嘅但點解係諗a74 唔係 cii/cr
...
因為好乾所以間房長期都開住加濕機
但又驚濕度太高會起起黴
早排終於買左防潮箱
塞完入箱未著已經見箱入面濕度剩係得37%
見D人話濕度40%以上先係最理想 太乾既驚會爆膠或者油都乾
家下點部署
個防潮箱應該有得較力度?
用開classic
真係要係街即時執嗰啲先用cc
我已經直頭無開無插電
A7CR 算係OUT晒BUDGET

原來A7CII係2023年新出
不過想問, A7CII個光學VIEWFINDER搬去左邊, 會唔會冇咁方便?定係其實冇咩分別
如果咁既話, 好似買A7CII好D WOCMOS同A7IV一樣, 但A7CII功能更加新
如果你介意VIEWFINDER既話一定唔好買A7C系既機
你指介意VIEWFINDER, 係指介意VIEWFINDER既畫質, 定係其他咩野?
你試吓插電較最低開一晚先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞