[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (128) A7CR做乜跌左咁多價

1001 回覆
2 Like 0 Dislike
Ching最後去咗麻布台?
話說去眼鏡post行一轉
發覺...GM狗好似俾人ban

(眼鏡撚交流討論)貼你副眼鏡 26
https://lih.kg/ALDRaFX
旺角市區個光暗度同你維港邊有得比
或者繼續用apsc機lor
雙修緊 fuji x-s20 同sony a7cr, a7cr係比到你有好大嘅crop空間 其他方面又冇話我得部a7cr做到 甚至拍片同連拍其實我部x-s20有優勢 仲有sony ff啲鏡如果仲要做原廠撚真係好撚貴 (不過仲有canon墊底)
圍住座塔行一圈之後上去
上次冇帶遮光罩防反光
我未到咁高境界可以望住人地IG張相黎人肉測光之後講番光圈快門iso比你聽
雖然睇好多巴打講話你已經係咁講

但可唔可以再總結一下你嘅諗法, 例如想用嚟影乜, 有咩限制, 點解想要FF 或APSC 我都明無錢嗰時會想諗到盡比一次錢就做到晒所有功能(例如R機配APSC 鏡去令焦距增加. 雖然我唔suggest 咁做...)

利申: 八卦但又唔想追psot
仆街咁即係至少係呢個post問多兩年
所以我成日碌FB啲group 見啲人問下用咩光圈快門iso影我就覺得怪怪地咁
如果係啲題材比較特別既我覺得問都OK既(例如星空銀河,light painting呢類)
但呢啲普通夜景真係唔知點答你好
初初都有諗sigma呢支 但用r機又過唔到自己果關所以最後買左24-70gm2

a7cr連拍得8fps, x-s20 es連拍可以去到20fps(no crop)仲有preshot es(者係preburst) 仲有sony啲機唔知點解係得efcs 拍片方面x-s20可以去到6.2k open gate 同埋x-s20正價係部a7cr 一半
但係又fair啲2部機個定位完全唔一樣 a7cr係玩象數唔會expect佢連拍可以有幾咁快(仲要係用SD card)而拍片方面睇spec都知佢唔係拍片定位

本身我係諗住呢個價位嘅sony機個af都會勁過部fuji好多 用落feel到係有優勢但又冇想像咁多 低光個感覺暫時都係咁
想知咩光圈有呢個景深
咩快門影出嚟先sharp呢啲都合理嘅
但成組咁問問埋ISO應該冇乜邊個準確答到
呢個位影到爛啦,點會做唔到
係差在你點調色姐
係咪我未訓醒,點解個個comment 都好似見到2個咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞