[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (128) A7CR做乜跌左咁多價

1001 回覆
2 Like 0 Dislike
見星際好似二手行有保 但平得新個千蚊
呢支太重,而且又燈膽頭,無得直接咁用圓形filter , 三支比較下,1635比較靈活萬用一支搞掂
Post template (created by other LIHKG members):

https://docs.google.com/document/u/0/d/1LWPk1OnOsy6jCph-kbcGe3EKlfC_w5ezl4DtP9zpaHs/mobilebasic

樓主,下次開post 記得po返呢條link
16-35gm2用家
16-35gm2 最靚係f5.6 同f8, 不論焦段
其中我最鐘意果個係24,人景皆可

不過我係用開24-70gm2, 就覺得冇tight-smooth粒制冇咁安心
比起24-70gm2, 我會多咗收細光圈影
開盡2.8呢?
呢支最弱好似係24
都係手持低光/35影人先會全開
影景日頭光猛夜晚落腳多數收細
16-35gm2係吸引,但最後都係決定買14gm
平一半,又夠y光圈有1.8影夜景可以壓低ISO
不過冇影星興趣,有少少晒咗佢最大用途
有乜抵買?

見佢好多PS5
但14用途又有啲局限
想問lightroom 同 capture one 你哋呢一刻會揀邊個 岩岩capture one 到期

Capture one d 色好似好d, 但係adobe package 有埋photoshop ,好吸引而且有得玩AI
大賞頭其實係咪即係鬥快即買?
見倒部A6600, 4千6, 但冇電跟...
決定好了,70 200加增距
多謝幫忙
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞