[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (128) A7CR做乜跌左咁多價

1001 回覆
2 Like 0 Dislike
70 200 2.8 gmii + sel20tc

vs

100 400 gm?
有錢就唔會白痴
上po未完就開新留名
啲CFE-A越出越平仲抵過v90
https://www.amazon.co.jp/dp/B0CPCDHPCH
配x2tc 2.8光圈去到5.6 就咁睇好似100-400好啲
如果唔係咁常用到300~400 配x1.4tc會好啲 光圈去到4 如果要用到就用apsc crop
其實2070g淨係多4mm同輕便性已經有佢定位
GM係光圈完勝G
但講畫質其實係廣角端一樣F4情況下GM都係輸比G
光圈係重要,所以下支廣角最少f2.8
如果唔係就買16-35g pz,平gm2一半
14gm有f1.8又好吸引,揀唔落手
我通常都係去到150左右就夠用,純粹想拎埋個焦段,偶爾先會用
如果你有光圈需求就GM啦
睇番你原本問1635GM同14GM既話
14你預左會難用啲, 要比心機去練下點用咁廣角既鏡去影
但如果你有影星需求, 呢支無得輸
1635就靈活啲, 主打高彈性
利申:持有14GM
咁70-200岩你多啲, 反正你x2 tele係預左不時之需
咁我一定揀70-200 gm2 仲可以等下係咪真係要用到tc先買 但x2光圈要少2個stop真係有啲kick
https://www.alphashooters.com/compare/sony-100-400-vs-70-200-ii-with-2x/#bokeh-summary
咁我入咗支70 200玩下先
我都等緊夠錢就入
咁 16同20又差好遠
14gm 定焦, 當去旅行計就基本上要拎晒兩支行
但入1635 就可以是但帶一枝
有冇諗12-24
無原廠情意結,又熱愛祖國,又唔想太貴,又要大光圈,又要wide

Viltrox 16mm 1.8
有冇人想放28-200?
Viltrox 就算啦,買14 1.8,去歐洲影教堂先夠光。
新Post
記得Block支那三島

所以我買14gm同16-35pz拎曬去旅行
C級
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞