[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (128) A7CR做乜跌左咁多價

1001 回覆
2 Like 0 Dislike
飛燈la, hss 嘅話a7r 1/4000夠唔夠用?
個人落nd多過用hss
不過留意c機得MFCS冇全機械快門
散景會差少少
想旅行唔用閃光燈,不過香港studio 可以用閃光燈。不過唔知快門1/4000會唔會好大影響
諗住飛燈?淨係加trigger應該還好
唔用hss最高快門都係得1/250
飛燈la, hss 嘅話a7r 1/4000夠唔夠用?
個人落nd多過用hss
不過留意c機得EFCS冇全機械快門
散景會差少少
Studio 正常唔會用hss
C 系 1/160 flash sync studio 夠用
原來c機得1/160

壓光差2/3級
室外壓光呢?😂
開咗hss閃光燈變弱唔會易壓咗
有錯請指正
唔該ching, 另外想問下你哋覺得換咗龍仔2875 2.8 做sony 2070 4 喺咪有啲不智? 識緊去旅行用
好睇去邊影咩同你咩機身 同埋係咪極限到只帶一支鏡
諗住a7c r + 一支鏡,減重優先
兩支差得50g
好睇你而加嗰支有乜不滿
睇你影主題既比例 7:3 日夜可以既
如果5:5 又唔帶腳架就唔太建議 , 一弱光要拉到iso 3200~6400 ,返到屋企ai denoise a7cr 既raw 有排load
WOW: Sony will soon announce a super fast lens that has never been realized before! https://www.sonyalpharumors.com/i-promised-you-details-about-the-upcoming-wow-sony-product-here-is-what-you-have-to-do/
想問吓大家 早排見到有啲人像相 係個背景有啲旋轉效果 呢啲通常係要特別鏡頭去影?定係要點樣set部機
幾舊水買枝 Helios 44-2有得玩
https://youtu.be/XtyANqSh6PI?si=z25m6EW7uqwzifHj
2070 多左 20, 24mm
又輕啲,值得轉
夜晚表現點 遲下買無反想搭呢支鏡
仲唸緊入手 A7CR 定A7RV,本身仲用緊5DM2⋯⋯1740 2470 70200去旅行,唸住今年十月去旅行換機。糾結中。
夜晚就收番埋換支大光圈定焦
用開5D2 A7RV無野好糾結
想問吓大家
如果用緊apsc想入返枝天涯鏡,係咪都係sel18135最好?

我而家仲用緊跟機餅鏡
有budget既話,唔係直攻咩都比齊你既a7r5咩
揀A7CR包你後悔
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞