[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (128) A7CR做乜跌左咁多價

1001 回覆
2 Like 0 Dislike
sigma支500mm 有冇食評
佢講定一wow, 即係最少都係canon 個支2870 f2 個種冇人出過既級數
sony相機個追焦,有冇得好似手機咁,tap個mon去手動揀追邊一個物體既焦,而唔係相機自己幫我決定要追眼球?
Zev-1已經係類似物體
無evf
FX3都冇
拍片應該用到機會少d?
唔該巴打
Nikon 支0.95已經鳩咁大碌又天價
所以1.0光圈係不設實際,純粹話俾人聽 我做到

不過而家好多大陸廠手動鏡都講緊1.1光圈 價錢都好平
講緊2-3千就玩得,不過唔知質素如何
A7r4開始已有,叫real time tracking
幾正wo,原來a7iv都有
想問下普通影下相 拍下片
a7cii
洗唔洗用上v60卡 ?
如果會用連拍最好上埋v90
It’s NOT a Sony Alpha camera…it’s a superfast lens ;)
This “world’s first” will be of a broader interest than the “world’s first” we had with the A9III global Full Frame shutter (less of a niche product)
Even if you do not like that one specific lens…more will come after that one ;)

做到f1/f1.2 =舊gm size既話已經係world first
終於有之前某巴打想要嘅突破性鏡頭
日常影 同 去日本影,單純機身 有乜分別
定係用 影乜野去分
唔好睇少嗰200g,孭捉全日連相機都唔想攞出嚟。
加上旅行影相可以慢慢影,所以分別不大,最多無雙卡。
自己睇spec,4k 60p 8bit 420v30夠用
咁點解日常影要用大機

假如影 相同題材,行山影風景
日本影用cr,香港影用r5 用意係邊度
我估你都未係好get到我講乜,係香港好少孭捉全日。

日常有好多用途,有時操作要夠快,CR畀唔到你。
就係想問
cr比唔到我d咩,除左散熱 單卡連拍
咁影風景又唔洗點連拍,唔拍片又唔洗點散熱

定係根本應該用影乜野去分
用係咪工作用,同時間鬥快
專係影運動打雀,要大量連拍
而唔係旅唔旅行去分

如果香港影同日本影都係休閒影
咁每次帶多2百幾gram出街為左咩
所謂有錢直上,重量就上,其他又用唔著咁係咪直上
定係r5仲有隱藏功能

唔好誤會揾交嘈
我正正就係r5同cr選擇緊
一句講晒要輕定操作
sensor又冇分別 唔使諗咁多
A7r5個Mon好正,但係其他部份對日常用冇乜所謂
依家差成四五千,買CR都好正常
網上好多比較,列晒2部機功能、spec出嚟
睇下a7r5多咗嘅features對自己緊唔緊要咪決定到囉

好似我自己好鍾意r5個反mon,又成日用得著
2揀1嘅話就一定揀r5
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞