[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (128) A7CR做乜跌左咁多價

1001 回覆
2 Like 0 Dislike
A7iii隻mon
直島低炒咪又係唔方便
跟本各有優劣

除左rv隻mon係完全啱任何環境外
其他款mon各有長優
你直講a7iii直mon冇得自拍tim
你要低抄咪拉個mon出嚟再轉囉
依家唔係做唔到,只係麻煩咗
係wor正中佢紅心
A7iv隻mon做到事情照理係多過a7iii個隻
估唔到咁都有得屌
如果iii個隻係完美就唔會發展出Rv個隻全能形
r5果樣好似同rx100果隻唔同
a74, c2, cr要反mon都係多一個step姐
以前部機就係冇得拉出黎反mon,影低炒直島扭到個頭都甩
明明優點比你講到缺點
旅行完覺得2470真係唔夠用,諗過不過轉龍枝天涯算
反正又唔會真係不停聞相
日本根本單反多過無反,好多仲用緊Nikon canon單反機
屌a7iv其實個point,只係冇得用手指公,一野撥上
但其實a7iv係做到晒任何場景影相所需要既角度

咁講岩唔岩
3300夠唔夠?因為諗住買a7iv

定真係要6000先夠

風景聞相建議r
自己用a7iv好似未係好滿足
巴打,我都係聞相派

如果3000影出黎係藍框
6000係唔係影出黎係紅框,定照樣係藍框?

d人話6000係用黎crop相用,點解有呢個講法
我見你都問咗好耐
與其聽人講 不如自己帶張sd卡去sony store撚下機好過
除左風景,我想野食物/產品都瘋狂聞相
SONY都放棄哂修正光學畸變,用數碼修正,真係做到都唔出奇
又得wo不過係store淨係影到小物件,好難影到風景
攝影魂就係要中軸反mon,拉出黎反係好多角度都做到,但冇少左浸味
你咁擔心就買RV或者CR
我發覺聞相係個習慣嚟,聞聞下就會無咁在意唔會再聞
同追大光圈一樣,以前影乜都鍾意大光圈,依家有時會情願推高少少iso影好過,太大光圈太多嘢唔中焦
但係小左浸味*
我理解係咁
因為6000萬真係用嚟crop相
我就成日影狗,一講到動物好多時都係得一刻,無時間俾你構圖,影到先決,所以咪影完crop,我重好多時啲相由6000crop到得返~2000
最主要係睇你自己,你咁不安就唔好諗咁多,高像素啦
我就無咩攝影魂
用開嚟影狗,對我嚟講相機只係工具,只不過係一樣我鍾意玩ge工具,所以我先決一定係好用,用得就手
RV個mon點拉都得真係幾方便
個陣時A73得tilt moon俾人屌冇得外反人地canon都有啦,點撚影直倒同上gimbal會頂喎
我理解都係藍框,但框入邊多pixel d
放大會多detail d
想問a7cii/ a7cr 係咪都冇a7rv 呢幾種setting?

想影吓郁緊嘅車
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞