[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (128) A7CR做乜跌左咁多價

1001 回覆
2 Like 0 Dislike
用咩shutter 應該係影響最後影出來張相,但佢係focus 時preview 有黑影
af開大光圈會光一下就見得多
黑一下可能測光較緊iso?manual iso會唔會咁
熄左啲LED燈試,正常返
可能我好少喺室內影,有LED都冇見過AF出banding
冇問題就好
其實有冇得買接目放大器
試埋開anti flicker?
c2暫時未見有 連個眼罩搵左好耐都冇人整代替品(整闊/加厚)
即決先 thx 巴打
請問各師兄有冇 1.2 1.4 1.8 2 2.8既同一景物既相比較下🙏
咩焦距?
可以搵吓camera simulator玩
再唔係拎機試焦距 距離唔同效果都唔一樣
去索尼拎支50 1.2試
係Sony專門店試玩過F1.8,,感覺係F2.8 + iso200,其實1.8都幾正。
尋日行山,拎住T28-200嚟影friend,其實50 85 135呢啲焦段幾唔錯,同埋幾好玩,只係光圈唔大,啲散景又冇咁blur,85 135呢啲又唔洗同個主體太近距離,影出嚟個人又唔會變形,又有壓縮感,幾正!
ching 識野
可惜之前傳個支24-200係流料,又唔知龍會唔會出28-200 g2
Tamron 35-150mm F2-2.8 (A058)好似唔錯,好多想要嘅焦段包哂之餘,仲最大光圈最少有f2.8,但有啲重,同埋過萬一支龍。加多支16-35 f2.8 GM2應該幾無敵。

近排睇得多啲人影人像,影人都幾好玩。
既然都買得萬五萬六蚊嘅鏡,就唔好慳嗰仟幾兩仟蚊,買行貨七或十日內萬一有咩事都起碼可以拎去換,日後有咩問題直接拎上Sony唔使煩
A7C? 得半個
岩岩想落單 運貴都幾貴
買埋張A7c2 mon貼 運費都成100蚊
揾過淘寶JD 都冇
最理想當然係1635加A058,但a058重呢
A058 有
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞