UK 租樓買樓攻略 (9)

714 回覆
8 Like 0 Dislike
同火, 電有關係嘅都要building regulations.
但去到咩程度先要呢
定換個煮食爐都要

另外想問係咪要過咗completion date officially擁有間屋先有資格申請
係, 你未exchange and complete 係無野做到.
咁睇嚟如果申請要搞好耐就要丟空喺度等
係uk, 係乜都要等. 你要預左好多好多好多時間係丟空喺度等. 我只講我等個planning permission, 我等左4個月. 本來2個月嘅野我攪左4個月係因為我第1次submit 個陣submit 錯野. 要submit 第2次先批.

你噏得出嘅野, building regulation 好, 改電表位置好, 改水渠蓋位置好, 係乜撚都要等. 係你個schedule 裡面, 你要塞好多時間係等個個位. 你亦要 google research 你每一項要等嘅時間, 通常其他人係等幾耐. 你先有得draft 你個schedule. 係需要好撚多buffer. 因為好多關卡你無等到, 你係無得繼續下一個step. 亦無得俾你work around 因為管得好撚嚴, 衰左嘅話council 係會叫你自費還原.
掉轉問
申請完批完但最後無整到又得唔得呢
我講下我個case, 我係全爆+ extension. 我由1月頭開始入紙planning permission + 搵building regulation + 搵architech + 搵stuctural engineer. 我去到9月先入伙. 呢個速度仲要係builder 1星期 7日無休開足工嘅程況下完成. 入伙個陣都未有廚房, 因為廚房個worktop 都仲未整好, 我係入伙後2星期先裝好個worktop. 都係要等.

亦因為builder 1星期 7日無休開足工先係9月頭完工, 正常1星期5day 工作嘅builder, 我估我要預一年.
得, 不過planning permission 申請唔平架喎, building regulation 亦唔平.
巴打可唔可以理性分析shared ownership
New build share ownership 本身有溢價
每年要交剩餘未買ownership 嘅3%租金
仲未計service charge
咁不如諗間平d嘅舊樓上左車再算
除非真係太小首期
400k嘅屋買25%
剩低300k*3%
每年要交大約£9000租
聽過有d最多只可以買75% 亦有可以買斷
要睇份約
未買斷個陣就係leasehold
賣就應該同普通樓一樣 市面都好多街外人賣share ownership
邊間letting agent, 開名. 聽落好唔妥喎
seymours
做2樣野.

1. https://seymours-estates.co.uk/complaints-procedure/ file 左complaint 先, 有得email 就email, 有電話就打埋去

2. trustpilot 將成件事打晒出黎, 呢d case 一暴光, 自然有人要跟. 你個段野最好有你租務number 之類係裡面就最好. 唔洗留名呀電話個d 架啦.
佢地仲想叫我去Google maps 俾5星佢地
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞