UK 租樓買樓攻略 (9)

711 回覆
8 Like 0 Dislike
£4.5k 下嘛?

如果要換位拉過pipe 連裝連boiler 嘅話, 我估差唔多. 不過你可以係checkatrade 搵多2間報價.
呀, 講少左2個requirement.

1. 因為你裝floor heating 係會升高左地面, 你要睇埋你洗唔洗改動其他地方就番你升高左地面嘅問題, 好似門洗唔洗改番高呀咁. 樓底低嘅話, 你要克服個樓底會更低. 如果你地板下面係唔夠insulation 嘅話 (150mm+ insulation board 係地下) , 你要另加insulation 係底, 會進一部食左你樓底嘅高度.

2. floor heating 係低溫暖氣, 係需要極高嘅保暖先會得. EPC rating 無B 以上, 地下無150mm+ insulation board, 牆身唔係cavity wall 有insulation, roof 無做好insulation 400mm+ wool insulation 嘅話, 唔好攪. 因為走熱快過你儲熱.
現時攪heat pump 最理想嘅condition, 係new build, 係講緊自己起嘅new build. 我同事係買地起屋嘅, 佢就真係裝heat pump 啦. 不過, 所有設計都係要配合到套野, 包括地下, 牆身, roof 嘅保暖, 都達到用heat pump 嘅水平.
因為成屋新起, 變左你呢d 改動, 係打左落起屋個價裡面, 變左個cost 好似無左咁.

否則, 所有呢d 配套, 你係你現時嘅屋改嘅話, 就會係一個幾大嘅數字
係. 4.5k先係.
想問下潮偉巴有冇申請過insulation scheme.
因為見佢要派人落黎做assessment.
係咪應該做完assessment先 開始換boiler裝修個d. 如果換完boiler先做assessment會唔會話existing 同epc report寫既唔同唔批你.
無試過唔知啦, 我當時係拆到得番2塊半外牆, 裡面就上層內牆拆左一半, 下層就扑通曬.

我估都接近半起過我個陣.
太平都唔敢住
1. 租房或買屋既 budget : 買 500k GBP
2. prefer 地點 (London, Manchester, Birmingham, Nottingham...etc) : London,prefer南邊
2. 你需要幾間房 : 2
3. 你要 apartment (leasehold) 定 house (freehold) (租屋的話可以skip 呢條問題): house
4. 番工的話, 你可以承受既commute time 係幾長? (0.5hr , 1hr, 1.5hr) : 1 hr
5. 需唔需要睇校區? 小學定中學? : 之後有計劃生小朋友,先睇小學
6. 你會點排優先 (價錢, 校區, 治安, 交通) : 價錢,治安,校區,交通

我自己做完research覺得Epsom幾符合上述要求,巴打有冇更好嘅建議?

Thank you
理論上你買左, 不論是否mortgage 都係屬於你, 你點拆係你嘅自由
https://www.traderadiators.com/blog/can-heat-pumps-be-used-with-radiators

以我當時做番黎嘅research 係咁嘅. heat pump 要做到energy efficient, 佢係用低溫加熱. 所以地暖約17度嘅溫度就fit 晒佢. 如果你用radiator 駁住隻radiator, 你要推高個heat pump 個運行去到佢max 係40-50度. 而一般boiler 係行60-70度. 因為始終有20度嘅差距, 所以一般用heat pump 駁radiator 嘅case, 你需要買隻radiator 大2.5倍先會有boiler 供熱同等室內溫度.

係呢個考量下, 我度過我需要嘅radiator size , 再2.5倍係會好Q 大隻, 另一方面亦享受唔到佢低溫運作下嘅ennergy efficiency. 所以當時亦無諗heat pump + radiator 呢個選項. 上面條link 解決呢個問題, 係用double column radiator. 不過我用boiler 供熱已經用緊triple column radiator
Hammersmith靚區, 有錢就無問題.
佢地係咪都有把握搵到 London 市中心人工唔錯既工,係既話就唔錯
Ealing 唔錯既
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞