UK 租樓買樓攻略 (9)

1001 回覆
8 Like 0 Dislike
請問有冇人研究或買過share ownership 嘅樓?

係咪如果要轉手時除咗可以賣返俾有興趣買返你個份額之外
亦可以賣俾買哂100%業權嘅買家?

仲有冇咩要注意?

謝謝🙏🏻
Orington唔係有快火車出London Bridge 15分鐘咩都要兩部車?
我全屋大裝所有job都搵三到五間報
無試過有師傅俾說話我聽
當然背後係點唔知啦
但呢個都係local 鄰居嘅advice

Online 一定唔準
落場先知有咩搞
有時睇完都話可能將來更多嘢整要有準備之類
我嘅原則係每樣都搵3間報. 當然唔係求其搵3間, 係short list 完淨番3間搵佢地報. 而且, online 報係無用. 作用係零. 呢度d 屋間間結構都唔同, 我同我隔黎屋間屋, 好多好多年前係同期起, 經過咁多年之後, d 人修修補補改建加野減野, 裡面完全唔一樣個結構........
係每個job 都會每個搵3間. 即係如果個builder 係黎整廚房嘅, 成個整曬包晒廚房內所有野, 咁當一個job. 但係如果佢只係包你裝廚櫃, 水呀, boiler 個d 唔整嘅, 咁就分開左2到3個job 黎計.

係呀, 我一早講左, 呢度裝修係好曬時間嘅事黎. 因為你每搵一間builder 做一個job, 當佢只裝廚櫃咁計, 你唔知要幾錢, 咁你局住quote 3 間. 好啦, 你要裝boiler + 拉水管? 咁第1個間builder 唔做架喎, 咁你又要搵另一間專做呢 d boiler 水管嘅. 你又唔知價錢喎, 咁你又局住quote 3 間...如此類推.

個問題係佢唔同香港, 你搵裝修公司, 當你問3間好味, 都係問3次. 佢地係上至全爆, 下至只係幫你油油, 都係一間做晒. 呢度你會好難搵到一條龍服務, 有嘅, 不過佢地唔係大單野唔會接.
你嘅理解無錯. 不過invovle 電嘅野, 係要人有電工牌. 你係需要問. 出事嘅話你保險唔會賠. boiler 一樣 , 唔係authorized 嘅boiler engineer, 你死人淋樓大爆炸, 無人會陪錢俾你. 無咁extreme 嘅case, 你唔係authorized engineer 黎裝或者每年幫你做annual check 嘅話, 所有boiler 公司會void 左你warranty. 即係你買個個新boiler 會立刻變左一舊廢鐵.

呢度監管呢d 野比香港嚴好撚多.
係咪真係arrange 到, 就要睇個間公司係咪齊腳. 所以...都係要問...
我見過4位 builders
另有齋電話講但講到檔期唔夾無見到
全部齊水電腳

反而係有啲唔肯做花園同driveway
有啲唔做/外判做屋頂

唯一一間乜都做就最貴
亦係規模最大嘅(有20個employees有秘書)
想請教下大家,如果想主力搵Build to Rent嘅New build,邊個平台會比較多?我見Rightmove好似冇乜
正常
Thx. 睇嚟都係要搏一搏built for renters, 見啲私人盤通常都係即時或1個月內available, 想隔山預早租定都好難搞
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞