UK 租樓買樓攻略 (9)

1001 回覆
8 Like 0 Dislike
https://www.moneysupermarket.com/conveyancing/

跟住list 出黎嘅律師, 續間係trustpilot check review. 主要係睇1 分嘅review 係衰乜野. 跟住就google 下睇下有無其他review. 每間不停睇review.

賣二手樓agent 無乜特別, 全部賭命水. 記住嘅係, 每樣佢地講完嘅野, 唔好100% 信曬. 可以cross check 嘅話, 自己去check. 佢做嘅每樣野, 自己係背後cross check 睇下有無錯. 你覺得無可能會錯嘅野, 比如你個名, 都可能會寫錯. 可以唔煩佢嘅, 就唔好煩佢, 自己背後cross check. 真係自己check 唔到嘅野, 打電話去問.
有無打少左個零…
2200?我保Ching想講
有冇人住Orpington好唔好住?
有同事住, 好地方, 有好學校. 不過, 出city 你係等差唔多20分鐘先有一班車.
呀...仲有一樣野, 係似係買個保險嘅. 就係lawful development certificate.

係你唔知需唔需要入紙planning permission 個陣, 你係可以問council 去批 Lawful development cert. 每個council 都有類似咁嘅野. https://www.bromley.gov.uk/planning-applications/lawful-development-certificate-guide

不過哩.......都係需要時間等. 郁下都成個月架啦最少. 最少你做完屋內嘅structural 改建前, 你係有council approve 左你.
請問conservatory頂係膠板料,今日出街關哂窗同門返到屋企打開門發現裡面50度,我諗遲d夏天應該70度都黎

有無咩辦法可以降溫,我怕夏天個陣會火足
開小小窗 擺幾杯水
新手嚟緊第一次搬屋有咩要留意?
點揀搬運公司?

本身租緊furnished 無咩大嘅野要搬
最大件係tv 電腦枱同凳 咖啡機咁
budget 大概係幾多到?
開冷氣
無乜特別可以用Man and van quote
層樓400k 當你買100k業權,即係25%
你full pay 到100k 的話,唔洗做mortgage就唔洗息
明白 謝謝你解釋
有無人住Harborne? 黎緊想搬入去,校網,位置,治安都唔錯。

有無巴打分享下?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞