UK 租樓買樓攻略 (9)

1001 回覆
8 Like 0 Dislike
offer隨你出架喎 不過唔到價冇下文未必有得返兜
accept完做完survey邊到唔對路又壓下價
之後冇特別情況就唔建議再問
Exeter 係唔係冇人睺
想睇吓其他人對呢個城市嘅睇法
我覺得人傑地靈
可以問左隔籬鄰舍先
rightmove睇下邊個都係之後先搬入去可能都有做test

如果你唔郁佢又冇諗住大執其實可以唔理
有budget當然可以照清咗佢
驗就唔一定,好多builders都識睇
睇吓你信唔信佢

清理嘅話,如果會整碎佢哋
就要搵專人(有個牌)著特別嘅protective gear 清
Built for renters啲盤搶唔搶手?
我搵緊嗰區唔算搶手,問幾間都有盤揀,貴私人盤15-20%.

見佢玩法似係入住日期夾到佢有單位完租約就收標準價錢,要將完約單位空置一段時間去留俾你就再mark up
唔好意思各位,小弟個offer 應該大機會到手,所以要認真搵屋了,問過公司應該未必洗成日翻公司可以remote,所以想adjust 一下budget,之前睇過巴打們介紹嘅Ealing幾好,但係見好多都講緊接近2k pcm,想adjust 一下比較埋

1. 租房或買屋既 budget : 租 £1.2-1.75k pcm
2. prefer 地點 (London, Manchester, Birmingham, Nottingham...etc) : 倫敦/週邊(可以去到reading)
2. 你需要幾間房 : 1
3. 你要 apartment (leasehold) 定 house (freehold) (租屋的話可以skip 呢條問題):
4. 番工的話, 你可以承受既commute time 係幾長? (0.5hr , 1hr, 1.5hr) : 1-1.5hrs
5. 需唔需要睇校區? 小學定中學? :唔需要
6. 你會點排優先 (價錢, 校區, 治安, 交通) : 治安,交通,價錢,校區
7. 想搵Build for rent連secured car park同埋可以嘅話會考慮隔山租,想麻煩指教一下邊度會搵到多少少?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞