UK 租樓買樓攻略 (9)

777 回覆
8 Like 0 Dislike
500k嘅話個答案會係Sutton
Share ownership?
佢都未嚟點買share ownership
300k 都有 apartament 可以揀下,250k 就泯左啲
250k買M25圈外東邊c2c沿線都有嘅 但交通真係無可能一個鐘就得
我自己間屋係solid brick, 即係得一層磚嘅.

咁當然cavity brick (舊磚中間有條罅) 係好好多. 問題係, 有時唔到你揀, 個區d 屋全部都係咁呀, 或者價錢上唔容許你揀d 區份係有 cavity wall 呀咁.

solid brick 係有得補救嘅, 就係external wall insulation. 不過都係要等政府再出scheme 去支助啦. 上一次支助2020年, 9成香港人都未黎到, 包括我在內.
感謝你 咁我再研究下
買carpet 首先要睇carpet 舖係邊個位置同多唔多人行個個area.

carpet 主要分2大類係英國, twist 同 saxony. Twist 係較硬身不過好耐踩. 即係人流出入多嘅地方係會襟用好多. 稍為軟身d 嘅twist carpet 係明顯地貴. Saxony 嘅carpet 係極度地柔軟, 一摸起手係會話"正呀"個隻. 不過係唔耐踩.
你要去問係你鍾意個隻係邊款啦.

無分一般用家會用邊隻, 多人行好似樓梯, 客廳咪用twist, 房間咪用saxony 咁囉. 你用saxony 擺樓梯嘅話, 幾年你就要換地氈.
知唔知 manchester 既Audenshaw 好唔好
因為有朋友係果邊有間屋可以租比我住住先
諗住穩定晒再決定搬去邊
2個大人住
萬幾好似都幾高下
想問可以邊到可以睇到d 半新樓既developer係邊個?我上rightmove都睇唔到
Google search又唔係好搵到
Home report又無寫
我主要搵緊scotland既樓
一般唔會知
除非佢特登寫1930s 1950s period home 之類

可以打去地產問但好多都答唔到你
好多時靠屋型同嗰區嘅歷史做估計

亦可以問業主
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞