UK 租樓買樓攻略 (9)

732 回覆
8 Like 0 Dislike
你覺得2年後個息口會低過4.59既咪2年
整體黎講2年靈活啲既,黎緊只會減息
想租build to rent 但冇英國電話
留左資料但Agent係咪唔會覆?
想問下有無人睇緊蘇格蘭樓
蘇格蘭係連flat都係freehold
咁係咪都無leasehold d問題?
因為我應該同我男朋友兩個人住
如果無小朋友買house好似無必要
想買吓security system
我想買24/7有人Monitor 嘅系統
見好多人講Verisure, 但之前BBC踢爆佢銷售模式好差
又講大話又高壓 搞到唔太想用
有無人用過 SimpliSafe?
唔洗簽長約 俾月費都有24/7 Monitor
好似幾好 想知有無伏
好大機會唔覆
我有朋友都係scottland 買freehold 嘅flat. 聽唔到有問題.

不過一定要做自費並且係似樣嘅survey. 聽我fd 講scottland 係需要賣家做份home buyer report 俾買家嘅, 份野其實係等同一份england 內嘅survey. 不過, 呢份賣家提供嘅並不可信. 我之前另一個fd 係scottland 買左間樓上漏水嘅flat 就係無做到自己嘅survey.
我當時最後考慮一係SimpliSafe , 一係abode. 2個應該都無問題. 睇你自己需要.
咁可以點先租到
未到uk?

1. 買UK 電話number, 香港收到roaming 嘅. 不過會有roaming charge. Giffgaff 應該係香港係可以經佢網站買到而寄到黎香港. (佢寄黎可以成個月有多先到) 英國內嘅 data 速度黎講係好垃圾, 不過只講有個電話號碼同roaming 傾到計嘅話, 佢serve 個purpose. 但係roaming charges 好貴, £1 per minute. 另一個平d 嘅方案係用Skype 買個Uk number. roaming 平d 嘅, 不過無實體sim 卡, 接電話亦要經佢個app 接.
2. 搵香港d sourcing agent 幫你.
3. 搵uk 朋友幫你接電話.
Agent係直接打電話問?定都會WhatsApp
我上面講嘅 point 2, 係香港人開嘅公司, 專幫香港人係uk 去搵樓同睇樓. 不過收費唔平, 我諗你要google 下"sourcing agent 英國". 係香港人serve 你嘅, 不過聽過好嘅亦聽過好差嘅. 因為網上太多, 我已經唔識分邊d 做到野邊d 唔得.
我有搵過類似
但都唔平睇下有冇機會自己租到先
70蚊咁平可以試
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞