UK 租樓買樓攻略 (9)

1001 回覆
8 Like 0 Dislike
無錯, 同上面問嘅一樣, 浴室廁所全換係諗住點攪? 你意思係只係換左個浴肛同個廁所, 定係話成間當炸爛晒全部裡面嘅野換過?

廁所全爆嘅話, 係講緊咁樣爆喎

[member]
1. 租房或買屋既 budget : 諗緊買最好 £180k~£220K
2. prefer 地點 : 類似但不限於Bracknell reading呢啲 urban 都得
(依家喺west london richmond 嗰頭hybrid返緊一到兩日office 想搵個過到去但冇咁貴嘅地方)
2. 你需要幾間房 : 2房
3. 你要 apartment (leasehold) 定 house (freehold) (租屋的話可以skip 呢條問題): 兩樣都可以
4. 番工的話, 你可以承受既commute time 係幾長? (0.5hr , 1hr, 1.5hr) :揸車1-1.5 hr 都可 因為知我要求應該冇咩可能買到近返工
5. 需唔需要睇校區? 小學定中學? : 不需要
6. 你會點排優先 (價錢, 校區, 治安, 交通) :價錢>治安>交通 唔使校區

[/member]
應該無呢d budget. 你要呢d budget 嘅最近嘅係warrington. 你要reading/Bracknell 或任何近呢d 近london 嘅地方, 320K 起跳.
如果係flat有冇?
都係來搵個平嘅區
我住緊呢度midlands近過Warrington揸兩個鐘都係2XXK
定係低過呢個價錢就唔安全唔值得博?

係直頭無咁嘅價錢. 我直頭圍住Bracknell 嘅15 mile 畫個圈搵. 你睇圖就見, 15 miles 內, 你係數到有幾多間屋係呢個價錢內. 即係絕無僅有係呢個價錢. 跟住再係佢呢堆屋裡面望下係咩黎, 我見到好多呢d 唔係合規格嘅park home.

https://www.rightmove.co.uk/properties/146766569#/?channel=RES_BUY

簡單黎講, 近london 嘅唔會有呢d 價錢...我估最近磅嘅都320k 起標.
https://www.rightmove.co.uk/property-for-sale/map.html?locationIdentifier=POSTCODE%5E216657&minBedrooms=2&maxPrice=220000&numberOfPropertiesPerPage=499&radius=0.5&propertyTypes=&viewType=MAP&mustHave=&dontShow=&furnishTypes=&keywords=

https://www.rightmove.co.uk/property-for-sale/map.html?locationIdentifier=POSTCODE%5E1723579&minBedrooms=2&maxPrice=220000&numberOfPropertiesPerPage=499&radius=1.0&propertyTypes=&viewType=MAP&mustHave=&dontShow=&furnishTypes=&keywords=

如果你睇flat 嘅話, 最近磅係呢邊. 主要原因係如果你住readinig 入west london 嘅話, 齋車費都要30磅一程. 車費係london 係極度貴. 楂車個問題就係有無位拍, 同每日咁樣俾parking 係幾錢. 係可以好貴.

所以鍾合上面嘅原因, 我估你睇kent 個邊叫最近磅, 不過, 坐車係絕對唔近. 接近2個鐘.

另一個選擇係Maidenhead , 叫近dd , 不過都粒半鐘.
另外揀再遠d 嘅唔work, 主要原因係個車費你來回係去左60-70磅一日嘅話, 你打工係變左交車費. 楂車亦唔會work 因為你無車位, 你租車位嘅話除時貴過你坐交通工具.
唔該晒巴打
miadenhead 離我返工嗰度因為我返Richmond距離好似直頭幾近

如果距離可以接受到high Wycombe 呢啲會唔會再多啲town 可以揀?
無乜選擇, 我上面2個叫最近, 由期係Maidenhead . 我諗重點你係要睇埋, 你由住個度出發, 用幾錢車錢先到番工個度. 呢個會直接 impact 你係咪真係夠錢住.

另外, 唔好為左工作地點而揀治安稍差嘅地方住. 因為份工係有機會轉, 佢一轉嘅話, 你唔通又賣番間屋? 仲要係治安差嘅地方, 唔係話你要甩手就賣到....
唔該晒 咁我搵日落maidenhead 望下 返兩日office 其他home應該cover到

本身都真係諗住脆脆哋搵個近嘅town住住先 冇諗到太長遠 多謝提醒
呢度買屋要極度地小心諗. 因為好多陷阱, 比如明顯地平好多, 不過有japanese knotweed 係可以完全催毀成間屋樓價, 或者間屋擺左係rightmove 好耐, 即係間屋可能有structural 問題直接影響住屋安全. 林林種種古怪嘅問題, 係可以完全地令你買左嘅野, 一蚊都唔值亦賣唔番出去, 由其係喺治安差嘅地方.

僅記一樣野, 呢度買屋, 10呃9騙. 你一唔小心嘅, 係賭身家嘅問題黎.
先去quote 價問boiler,搵人黎 onsite 睇睇如果轉combi 有咩要整. 因為呢度有機會要拉過水管. 問左唔洗即刻整, 不過你最少知洗唔洗拉過水管. 拉過水管係要堀牆, 亦即係呢件事會係油牆身之前做. 安裝boiler 留番係接近完工裝修前整. 你唔會想個新boiler 成面灰塵.

至於廁所:
換過哂牆磚同地磚
浴缸換企缸
洗手盆
廁所
燈,可能要拉線,即係要整埋天花

即係全爆. 你預4-6k 咁上下. depends on 你買咩料用咩磚. 呢度quote 價只包粗料同人工. 其他浴室內嘅牆磚, 地磚, 廁所, 企缸, 洗手盆. 你係全部自己俾錢買.
係可以加晒所有野within 6k 內, 包料包人工.

你裝boiler 唔需要搵british gas. 因為你好大機會係要改過管道, 所以你需要嘅係checkatrade 搵boiler service 係有做boiler installation 同識安裝新管道嘅. 當然搵評分高嘅同係你屋企附近嘅.

買料我自己會睇啱牌子, 出街搵實鋪去摸下睇下實物先, 跟住online order.
我就係見佢揀屋嘅criteria 用工作地點黎揀所以先提佢.

佢一不留神可以輸身家.
我最近quote bathroom拆+裝,唔包料
四間builders 都係5250-5500內
非倫敦嘅南部城市
應該都唔差得遠. 廁所, 企肛, 洗手盆, 牆+地磚. 普通款式係應該1000內攪得到.

不過, 我個陣係屎忽鬼嘅, 我係買左日本個d 自動洗pat pat 廁板, 齋個塊野都300磅.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞