UK 租樓買樓攻略 (9)

724 回覆
8 Like 0 Dislike
我意思係唔使因為怕樓價升所以急住買買新樓冇問題,不過落地睇一睇先會好啲,就算未過嚟定居住,最好都飛一飛過嚟望一望先
Barrett 既往績係點?佢幾個新盤都係講緊 £3 一呎 per year 唔算離譜
如果係 Barrymore 就不了,新盤 £7-£10 管理費大顛
有冇人屋企有太陽能
係咪真係慳到錢
係直接問佢service charge 收費. 同每年加幅. 好多新嘅apartment 係完全離曬罩嘅個charges. 我早排先聽fd 講, 佢個間本來唔貴, 不過今年一加就加35%.

我當你£300 一個月本來, 都叫合理, 你一加35%就變£405. 咁再多一年賣腎都唔掂. 2年後就賣晒2個腎架啦喎.
btw, 呢個fd 而家係要放番層apartment 出黎, 因為佢foresee 到佢唔會俾得起個service charges 再過2年.
曼城定係倫敦好?

係睇你個人需要d 乜野. 我唔會叫人盲目追求倫敦. 你住倫敦應該得一個原因, 就係你嘅職業得倫敦會有/大比數多. 好似金融同IT 業. 呢2瓣係倫敦係明顯高人工好多. 講緊一個double 有多.

如果你工種係無需要係倫敦, 唔好專登去倫敦, 銷費高. 如果你份糧係倫敦 vs 其他地方無大分別嘅話, 無需要去倫敦.

另外, budget 45萬鎊唔會係倫敦揀到校區. 1房住apartment 或者得. 倫敦係交通網方便, 不過公共交通係UK 係非常非常地貴. 你坐一個站除時到要£2. 遠程嘅由zone 5 入town, 講緊10幾磅一程, 來回就20幾磅, 仲未計你食lunch 又10磅最少. 即係一日洗費唔會少過£30磅+.

曼城相對平, 不過你係必需要楂車. 我識住曼城嘅人, 無一個人係唔洗楂車. 除非你住嘅地方有Metro, 而你去嘅地方又咁啱有Metro.
london 搭車有daily cap
你啱, 我忘記左M25 內係有cap. 不過, 用番我例子, zone 5 入zone 1, daily cap 係£14.60. 加埋食飯錢都£25磅1 日. 都係唔平囉....
多謝巴打意見
治安、衛生、時間
呢三方面應該都算唔錯?
有足球時係極差
球場附近真係買嚟收租都要諗諗
係要開始搵surveryor
3 Columns Radiator
https://www.aicabathrooms.co.uk/products/traditional-horizontal-2-3-column-radiators

我買到我空間擺到最大size 嘅.
應該要問, 唔好assume
Daily cap好似13磅
Lunch meal deal就3磅幾
買外賣就6-10不等
食好啲就10+
即係返一日工就差唔多20+磅
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞