UK 租樓買樓攻略 (9)

1001 回覆
8 Like 0 Dislike
你不如講你份工係近邊頭地鐵站, 我再諗.
你睇緊嘅係new build 定舊屋? 就好似上面講, 舊屋嘅話, 裝修/extension 等等係需要額外加係個估價上面. 好似我屋企, 格黎間屋同我一樣size, 我買個陣係呢2間屋係差唔多同時賣出. 我係2間都睇過, 我買個間係貴隔黎個間50k. 位置, 屋內保養, 裝修/extension等等問題都會係估價上面額外加上去.

所以就算2間屋一模一樣, 價錢可以完全唔同. 差價可以上100k+
可唔可以講價真係睇個段時間係咩market. 好似2022年個陣, 係賣家market, 唔好話講價, 你出價個陣係要鬥高價. 10個人爭你一間屋咁. 個陣曼城Altrincham 嘅屋, 你出手係要list price +20% 先有機會爭. 高20% 係入到門口....唔係會買到.

咁所以, 真係睇你個區, 多唔多人同你爭. 你係可以問下agent 索下料嘅. 唔多人爭, 或者得你一個出價, 咪可以講下價, 5-10% 絕對係好common. 如果個賣家間屋多人爭嘅, 佢都費事彩你.
有架, 租屋都有價講. 不過我個陣係covid 個段時間. 我個陣1900唔包車位 講到1750 仲要佢包埋個車位.

所以...都係睇咩market...睇個業主心情, 睇個業主急唔急, 睇個業主等唔等錢洗. 同...少少運氣.
依家無價講 租就租唔租俾下個
仲未計第二個隨時俾高啲價要
公司喺Canary Wharf,不過未肯定一星期要翻幾多日office
都係上面3條link 會啱你.
感激!
感謝潮偉巴
潮巴想問下你用咗一段時間後
呢個牌子嘅radiator 有冇啲咩問題?
無問題, 不過因為3 column 儲水量係普通radiator 嘅一倍以上, 舊野會好重. 你要make sure 你mount 上牆係實心牆.
我因為係大單野, 我係搵一間係由頭做到尾. 除左下面幾樣係搵外面人做

1. 全屋貫通所有房/客廳/廚房係有RJ45 10GB network socket. 外判network 佬黎拉線

2. 花園patio door 搵專門做patio door 嘅舖去買同裝

3. 大門composite door 係搵左專賣大門嘅舖去買同裝

4. boiler 係搵authorize engineer 黎裝同configure. 不過拉喉係裝修公司做

5. 成屋電線係裝修公司做, 我指到明係要3分線有neutral wire 嘅新式英國標準電線. 初頭佢地用左舊款2分線, 我要佢地全屋蜢晒出黎拉過. 拉完再搵合資格電工攪個electric consumer unit.

6. 屋內paito door 個防蚊網, 係我附近嘅builder 係無人識裝, 我online 買完, 最終係私人俾錢自己裝修師父拍搏頭幫我裝埋佢

7. 全屋窗簾係online 買, 又係私人俾錢自己裝修師父拍搏頭幫我裝埋佢

8. 成屋outdoor 嘅cam 要電位, 我要買埋個cam 番黎, 俾師父睇完先識幫我留一個outdoor electric socket 位係外牆. 又係唔係包係裝修工程裡面嘅野黎, 又係額外俾錢師父.

9. 屋內有2部分體式冷氣同一部external unit 擺係花園. 呢個又係要搵專做冷氣嘅公司黎拉氣管同裝. 又要一早叫定裝修師父預裝一個13A 嘅室外防水大電掣係屋外. 跟住外判嘅冷氣公司黎裝同拉喉

你見我只講呢d 都分左9單job, 未計屋內已經叫有一條龍跟. 我個陣我老婆係差唔多一星期去新屋幾次去開門. 我去新屋係楂車20分鐘.
我嚴重建議睇佢嘅youtube 參考, 佢係一個一個builder 執番黎續個job 做

https://www.youtube.com/@uk9uppa/search?query=%E8%8B%B1%E5%9C%8B%E7%A7%BB%E6%B0%91%E8%A3%9D%E4%BF%AE
想問下我啱啱到埗租咗屋
申請轉咗電力公司
但係佢個activation date係我搬入去個日後幾日
咁我個段時間係無電用定還是照用上手電力公司
之後佢地會計返數?
uk landlord 係咪好唔喜歡租比non local

隔山租搞左成個幾月仲未搞掂
想預早租搵私人盤係好難,多數放盤都係即時或一個月內available,唔會丟空一兩個月留俾你

我搞緊隔山租差不多成個月,最後決定都係Built for Renters,我覺得隔山租得兩個方法行得通

1. 搵Built for Renters
2. 搵私人盤但預交一個月空租 (太遲先確定地址又影響shipping)

Non local加人未到係比較煩,就算BTR都有啲唔睬我,有啲agent打電話嚟你聽唔清楚佢講乜pardon多兩嘢又即閃,冇信心可以搵sourcing agent幫手
D好盤大把人租
點解要租比你
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞