UK 租樓買樓攻略 (9)

711 回覆
8 Like 0 Dislike
我諗要住係Cheadle Hulme 先會答到呢, 不過我上次聽番黎個陣, 個度學位好爆
多謝巴打提醒 但因為London 會多d關於自己行業既工作機會, 所以想知有無性價比高既地方可以做落腳點
利申:兩個女仔唔係好想住治安差既地方
唔該哂巴打既資料
之後都會考慮買車 都會prefer返呢個地區嗎?
係london 楂車最大用途係買餸. 你唔會楂車番工, 因為london 楂車入city 係每日收£10, 再另計你拍parking 嘅費用. 你番一日工齋拍車你都無左大部份嘅糧. 所以你只會用公共交通番工.
唔該哂巴打
我再爬多d文先
FTB 依家睇中左間19年起好既new build
想問有咩網可以睇到附近既affordable housing 係邊?
Google search Affordable housing+你想買個到post code應該會有啲嘢睇

如果new build塊地之前係council house咁應該好大機會新起附近都會有affordable housing

再唔係就搵council 文件睇
Thanks
岩岩search左陣都未搵到
上次問agent, 對面果D 係咪affordable house 佢答我唔知...
Council 重建有affordable housing會寫落minutes,19年盤你搵10年前個啲文件睇差唔多
再唔係睇google map啲舊街境睇
Ealing new build個邊有
White City Canary Wharf share ownership個棟直情同一棟
十年前係草地
2018年左右先起既新地盤黎
唔係重建都還好

可以俾3鎊上land registry搵leaseholder份嘢睇
全部都係賣嘅話應該全部都係唔同人hold
Affordable housing(當係租俾人個款)應該都仲係公司/council hold lease

Share ownership/elderly home有list中嘅話你應該都已經搵到

再唔係搵上crystalroof睇下啲鄰居點
Google 咗有人話唔好用發展商律師,自己請過?
另外有冇香港測量師推薦?
睇post頭講‘’成功落bid前就開始搵surveyor 驗樓師同 conveyancer 律師. ‘’
意思係搵定心水?
係咪應該到真係offer accepted先email佢地
new build 嘅話, 我估好多香港人都係用發展商律師.

不過local 人係唔信發展商律師. 因為佢唔係work for your best interest. 我會自己搵.

https://www.mumsnet.com/talk/property/1715459-Has-anyone-advice-about-using-new-build-recommended-solicitor

我無任何推介, 因為UK 太大, 好多人只會work for 一個area. 你預左要用好多時間睇 review, trustpilot. conveyancer 係成個買樓過程係suppose 幫你把最後個關. 所以你揀得差嘅話, 即係你開左度門俾人爆你格一樣.
搵定心水, offer accepted 就即刻聯絡
睇賣家, 講唔定
唔該晒
唔該晒
賣家話得就得, 唔得就唔得囉...基本上係佢話晒事
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞