UK 租樓買樓攻略 (9)

781 回覆
8 Like 0 Dislike
但係我想問點知係咪中價 terraced 黎講
例如近uxbridge station 2房盤唔多
一係一房一係3房 3房通常480k up 但我見佢哋幾條街都係好正常 唔知點為之中價
Elm park 2房terraced一律 380k 無話特別平 historical price附近又差唔多 所以唔知算唔算特別平
但south ldn 啲tube唔太就腳
就腳得mitcham 但好似少rough
我自己住慣lewisham 但遲啲有屋企人住一排。。。

https://mapmaker.cdrc.ac.uk/#/index-of-multiple-deprivation?m=imde19_rk&lon=0.2053&lat=51.5446&zoom=13.2

通常你睇一區, 你係rightmove 將你預設個budget 加50% 左右, 應該會見到晒個個區大部份嘅屋價. 你應該會大概睇到最common 嘅range 係咩價位. 個個係中價位.

不過問題係如果你睇個區唔夠多2房盤嘅話, 你好難去judge 中價位係邊.

以elm park 為例, 你見就算一區裡面都有好同唔好, 紅嘅好明顯唔得咁囉.
另外, 有d 唔係白人區嘅地方, 可以低crime rate. 不過主要兜口兜面見嘅都係印度人.

https://crystalroof.co.uk/report/postcode/UB109DT/overview

有好多呢d website 幫你去check , 不過唔會係一個website 會睇得晒想有data, 你係要個個都用黎自己分析
你睇一間屋, 隨左網上data, 仲要落區睇, 睇下拍左咩車係個頭呀, 市容得唔得, 有無塗丫周圍都係呀, 多唔多童黨聚集呀, 附近最近嘅超市幫襯嘅人嘅打扮呀, 多唔多流郎漢呀咁, 你會知個區係點.

以我屋企咁講, 我係用上面咁多個唔同嘅網站, 綜合咁搵完再落區睇. 最理想當然係乜野都綠色, 又有車站又有超市, 人種主要白人同主要係中產, age group 以20-40歲為最多呀, primary / secondary school 有outstanding 咁. (白唔白人其實同治安係無關係, 主要只會影響升值嘅潛力)

你要真係搵到一個好嘅區, 好老實講係要好多時間用上面個堆網站做 research 同分析. 因為佢最大個問題唔似香港, 就咁話九龍塘就知係好野. 呢度係你住九龍塘都可以有一大忽係流泯聚集嘅地方.
咁多位巴打大家好,小弟本身都主力睇緊曼城,但係近排知道可能有可能喺倫敦搵到份工,所以想請教下各位倫敦方面嘅一啲關於租樓嘅意見

1. 租房或買屋既 budget : 租 £1.5-1.8k
2. prefer 地點 (London, Manchester, Birmingham, Nottingham...etc) : 倫敦/週邊
2. 你需要幾間房 : 1
3. 你要 apartment (leasehold) 定 house (freehold) (租屋的話可以skip 呢條問題):
4. 番工的話, 你可以承受既commute time 係幾長? (0.5hr , 1hr, 1.5hr) : 1-1.5hrs
5. 需唔需要睇校區? 小學定中學? :唔需要
6. 你會點排優先 (價錢, 校區, 治安, 交通) : 治安,交通,價錢,校區

另外係我會揸車,所以諗緊係唔係租apartment 連 secured car park,先講聲唔該先
想搵返但搵唔到
我記得話mortgage 批左之後,成交之前可以同broker問下息口有無減到:如有可以轉個低息d既
想問呢樣係幾時做?
搞晒d野有exchange date之後先做?
1.8k 1房 冇校網要求好多地方揀
你睇邊頭返工
外圍東去西南去北可以好耐 不過1.5hr都好夠
Canary Wharf 嗰邊特別似香港
連 new build 喺公屋旁邊呢點都是
我個律師話成交前4個禮拜
但多數成交日應該都唔會早多過4個星期知?
sor講錯 我個case係remortgage
唔緊要thanks
睇下有無其他人解答
如果真係成事翻Canary Wharf,我見英國啲同事大部份都係Work from Home,但係都預訂定有心理準備可能要返公司先,因為好大機會要去見客 點解我上網睇萬$5左右好似都冇乜選擇
1hr 可以去到zone5喇喎
其實係咪有啲council house 唔係好似公屋咁 而然terraced 黎?
係呀,但係我係Rightmove 搵Sutton 都冇乜盤
其實我本身想將個budget set低啲 (1.2k-1.5k),尋日睇完一輪都好似冇乜選擇,所以先至將佢升到1.5至1.8
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞