UK 租樓買樓攻略 (9)

779 回覆
8 Like 0 Dislike
唔會
無關係同人種. 係同區份有關係. 你住係d 較多人種嘅地區好似大城市 (london, manchester, birmingham) 咁, 啲人見得多外來人咪集以為常. 你住係d 無乜外來人嘅小鎮, 咪*有機會*當你異類品種咁觀賞.

而好嘅校區, *通常*小朋友嘅家庭都係受過高等教育嘅話, 小朋友嘅性格亦會較為全面.
就咁睇左
用電腦上d 網先易睇好多
果區都幾窮同幾高犯罪
我考慮朋友果間 係因為佢唔洗一次比晒一年錢,
諗住住一年或者多D再決定搬去邊
巴打有冇D 咩意見
想請教下Solihull, Shirley & Dorridge(B90-B93) 有冇邊一個地區需要avoid
最快年尾先會買樓 冇諗住追校區 將來有小朋友先換樓
暫時只係怕治安差
你2條友無小朋友嘅話, 咪租你個fd 個度半年先. 邊住邊搵. 呢個應該係最平嘅方法.

不過, 正如你睇到, 個區治安唔會叫得上好. 少d 出夜街, 最好楂車點對點咁囉.
我諗住到埗就會盡快買車 安頓好就再打算
Elm park , harrow 係可以嘅, 不過搵d 唔好太近車站嘅地方, 內街就最好.
難聽D講, 就算係香港都會有, 所以根本無得估
8卦下而家揾屋揾成點
22年尾成交到依家都仲未收到屋契
住緊果區算好區 greater london 純白人咁濟
家長好多都唔係母語英文 咩歐洲人都有
感覺細路係咩人都好接受
我反而聽過, 有D學校多香港人, 反而係香港人bully番香港人添
唔係, 2區都有d 差嘅位. 你其實望下sutton 仲好, 最少個邊大至上係治安良好.
其實我想話, 價錢係反影左個度嘅治安, 係唔會死錯人. 就算elm park 好, uxbridge 好, 你睇到d 明顯平d 嘅屋, 個個位一定係治安差d. 跌幅越大, 治安越差. 亦即係話, 你如果諗住搵最低價嘅話, 必定中伏.

所以個策略應該係, 搵一區你知係好嘅而價錢你負擔到嘅. target 該區中價嘅位置而唔係最低價. 亦即係話該區嘅中價樓係你budget 嘅上限.

呢度係好得意, 就算好似我個陣住canary wharf, 叫做金融中心個邊, 隔1條街就係公屋屋村黎. 行入去個氣氛係完全唔同左. 行多一條街又變番高上住宅. 即係話, 個location 係唔係睇個區, 而係睇間屋嘅exact 位置同埋個間屋圍住嘅屋係咩料.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞