UK 租樓買樓攻略 (9)

793 回覆
8 Like 0 Dislike
想問問下大家意見 最近睇岩左間newbuild 落左1000 訂同埋另下俾左4xxx ,一半option 錢

今日收到律師話我個plot 起屋之前個地有japanese knotweed 正正係我個plot 3米範圍 不過發展商已經清埋左同埋會有10 年japanese knotweed 既guarantee. 個sales 之前提都冇提過呢樣野 我諗佢唔會唔知道..

想問下大家意見應唔應該繼續買? 擔心清唔乾淨隨時生過出黎 同埋之後再賣出去可能要declare 有過japanese knotweed? 會影響樓價

未同發展商傾有冇得轉另一個plot or 唔買既話有冇得退返4xxx既option 錢 同deposit.
我諗你要同番個建築商講, 你唔買. 並且要攞番option d 錢.

japanese knotweed 個破壞力太高而潛伏期成10年. 係可以total 左你成間屋嘅價值. 我本人係絕對唔會博.
就算佢話清左都唔應該搏?

我都係咁諗 要睇下可唔可以轉or 唔買 因為佢一開始冇講過有japanese knotweed..

唔買就應該可以 因為未exchange contract, 係擔心deposit 同option 錢冇得退
我就唔搏 - 佢話清左,但實際係咪清左就冇人知
潛伏期10年...............好難話 prove 到...
https://www.youtube.com/watch?v=itUkZv6yRNY

我唔係話間屋會變成video 咁樣, 不過如果有咁嘅機率嘅話, 你係咪真係搏? 我覺得你最好俾埋你老婆睇.
thanks. 呢條片睇過 好恐怖 不過估唔到new newbuild 都會有 唔好彩仲要揀中個plot 係個個位..
英國人做嘢清咗,清咗≠清晒/ 清乾淨
我係你就唔搏 轉第間
梗係唔買啦!陣間total loss呀
絕對搏唔過

十年後如果賣樓,買家一樣search到個site 出過事
唔係話實無人要
但你嘅議價能力會低咗
唔退搵律師告佢啦,其實退都應該告,賠償你因為俾咗訂而無揀其他正常樓嘅損失
extension 40k 起錶. 呢d 要builder 黎睇先會有實數.
其實我係想要skylight 同bi folding doors 既design.
如果本身起好左既extension
再加呢兩樣野上去會唔會抵d?
唔使由頭做extension 點都平啲
但你要識得睇佢個extension 改唔改到

啱啱幫爛屋報假skylight + bifold 都十幾k
正如上面講, 你唔係由頭整就實平d, 問題係佢現時個structure 加skylight windows 嘅話, 洗唔洗再加supporting beam 頂番住d 位哩? 呢d 要builder /structural engineer 睇完先會知. 因為無人知個extension 係點起.

不過肯定嘅係10幾k 起錶係走唔甩. 同埋你咁郁, 一樣會要building control 同permission planning 入紙.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞