UK 租樓買樓攻略 (9)

711 回覆
8 Like 0 Dislike
Grammar school唔操基本上入唔到
香港人唔好計要咁盡 留條後路比自己好d
由其係唔只得一個小朋友既家庭
Grammar schools 同 state schools 一樣唔收學費
你係咪撈亂 independent schools 同埋 grammar schools 呀
操練 補習 睇成績
唔係講學費
其實係down to 你需要d 乜野, 有幾個criteria

1. home insurance 係認受你呢套系統是否certified monitoring而會略減低insurance 年費
2. 佢monitoring 嘅收費同套系統係幾錢
3. 是否smart compatible (Homekit/Google Home/Alexa)

我個 priority 係 3 > 2 > 1.

我首要係佢fit 到我其餘成套homekit 系統. 佢入唔到我個eco system 嘅話, 其實作用不大. 第2我係需要佢有真人monitoring, 佢是否certififed 其實都唔算好重要, 有certififed 最好, 無嘅話, 頂多insurance 唔當你係有, which 其實我試過quote, 相差10靚20磅...年費. 而有d certified 嘅monitoring, 係真係可以講緊成£50+ 磅一個月. 我其實需要嘅, 唔係佢捉到d 賊. 因為係UK, 99% 嘅爆竊案都無拉到人. 我要求嘅只係錄到畫面, call 到警察, siren 會響等班賊唔係長時間留左係屋內而俾我咁啱撞正我番黎見到佢, 我用錄到video, 警察嘅口功claim 到insurance 就得.

用到太高端, 太高月費嘅, 其實係UK 作用不大. 好多俾人老爆完嘅, 警察係2日後先黎睇睇你. 基於UK 個狀況係咁on 9, 所以我就係用上面嘅基準去揀.
考慮緊london既north finchley同ealing,呢2區好似都唔錯,請問有冇啲咩要注意?同埋仲有冇咩區推薦可以研究下?

target £2k/mth,2房,想要校網同治安都ok同埋45分鐘內搭鐵去到city既區
要state school 可以睇tw1
我係做晒屋內chimney breasts removal. 一定要 building regulations approval, 因為同火有關. planning permission 就大多數人都係話唔洗.

不過你一拆裡面個chimney breast, 實要搵structrual engineer 計數, 要加條幾粗嘅support beam 頂番住佢. 煙通係屋內個塊牆可以係屬於主力牆. 我自己做個陣因為係咪都要做extension, 加埋呢一part 落去個request.
一大兩細 搵兩房好難
一同地產講就話唔租
filter 走晒
North Finchley 要近好學校就唔會近地鐵站
最近喺英國睇緊落腳地:

好多大城市都去過,想揀曼城/倫敦落腳
買樓budget 45萬鎊左右:
呢個價錢都算多選擇,但正正係因為咁都幾爭扎:

曼城靚區:
Altrincham , Stockport , Worsley

呢三區既價錢已經就快追貼倫敦:
Harrow, Sutton , Kinston , Wimbley

當然講緊差唔多尺數既semi detached / terrenced
都係相差2-3萬鎊,有啲盤仲要倫敦平啲

咁既情況下,大家會點揀?
大家鐘意倫敦定曼城多啲?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞