UK 租樓買樓攻略 (9)

711 回覆
8 Like 0 Dislike
E14
South quay
Cross harbour
DLR站兩邊有好多apartment,又有ASDA 又有天天
回回天下既 ADSA

不過 crossharbour 呢邊有間水上中超同中餐館,啲野好貴

不過樓上問果位 rich 到 3000 pcm 租一房都 ok 既,大概唔會介意
水上中超執咗啦,多咗間yohome
I see. 抵執.
想問如果想做garage conversion 成個程序係點?係咪都係上checkatrade 或者mybuilder le d 網post 個job 搵人報價先?
checkatrade 搵d builder 多評價, 而且評價係真係講大裝修嘅job 先好quote.

不過, 你要預左等, 因為好嘅trader, 手頭上實有幾單做緊. 一等就2到4個月不等. 2個月接到你單野嘅叫極度極度地好彩.
check 下條街邊d街坊做左
敲門打下招呼問下價問下有冇介紹最實際
W4 點睇 諗住五月出發同租呢區.
自膠
WA4 先岩
下年想年頭去uk 都係prefer London果邊租住為主
睇左Kent 用streetcheck check左
就咁睇d crime 都好似幾多
兩個真絲人生路不熟 有無巴打可以指點迷津
想租d治安比較好少少既地方
WA4, WA5 都多香港人住
好好, 不過我估第1價錢貴, 第2係搵到屋都未必有學位.
用番開頭首post 個個format, 填番你需要嘅 info 先有得討論.
Warrington唔係manchester入面。
唔好意思啊 爸打
而家補返資料

1. 租房或買屋既 budget : 租屋,<1200磅/月
2. prefer 地點 (London, Manchester, Birmingham, Nottingham...etc) : kent , reading , 或者其他性價比高既地方 最主要睇治安同價錢
2. 你需要幾間房 : 1-2間房都可以
3. 你要 apartment (leasehold) 定 house (freehold) (租屋的話可以skip 呢條問題):
4. 番工的話, 你可以承受既commute time 係幾長? (0.5hr , 1hr, 1.5hr) : 大概距離返London 1個鐘車程
5. 需唔需要睇校區? 小學定中學? : 不需要
6. 你會點排優先 (價錢, 校區, 治安, 交通) : 治安>價錢>交通>校區
如果你要返倫敦返工而又無得wfh
Commute town車費好得人驚
Reading一日都25鎊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞