UK 租樓買樓攻略 (9)

782 回覆
8 Like 0 Dislike
我係用Eve 嘅smart valves. 呢隻係唔需要有野駁住boiler, 你就咁安係radiator 就得, given 之前係已經用緊TRV.

另一隻都work 嘅係Tado smart valves, 都係唔需要安任何野係boiler (需則佢都有其他accessory 係可以駁住個boiler)

2隻都上到homekit
affordable housing 即係 shared ownership?
見佢個資格條件一樣
點解有d賣樓盤樓無epc 睇?係咪正常要佢提供番先約睇樓比好?唔該
一定要提供epc 架喎........
UK 地方大, 一區嘅律師未必會serve 另一區. 就算佢唔知咩原因serve, 但係如果距離遠, 變左佢所有野都係remote 做. 未必會及得local 區嘅律師知當區咁清楚.

另外, 廣東話律師未必會一定係跟得好. 當然英國律師亦唔一定好. 最終都係要睇用過過嘅人嘅口碑同夠多review. 不過因為廣東話嘅數量一定少過講英文嘅好多倍, 亦即係你揀到好嘅機率係更低.
如果有樓盤postcode 同門牌 可以上gov.uk 個網 自己search

https://find-energy-certificate.service.gov.uk/find-a-certificate/type-of-property
east zone 2-3 即係newham 個邊, 成london 數一數二治安差嘅地方.
但繁唔係黑人區/印度人區
你就預個價錢會高啲或者偏遠啲
查下Crystal Roof,Enfield算係黑人區
我見18%黑50%白係咪已經好黑
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞