UK 租樓買樓攻略 (9)

1001 回覆
8 Like 0 Dislike
我睇過Airbnb 租一個月嘅錢大概等於兩個月長租,最理想係到埗頭半個月就搵到心水盤,如果唔係可能要臨急求其揀間,或者最終租返Service Apartment咁就嘥咗Airbnb錢

所以我搵咗兩三個禮拜見唔對路就直接揀built for renters算數
有冇人有買home buyer protection insurance 防對家退場
有冇邊間介紹
好多負評你買咗依個呀?
唔該哂
你係香港會唔會租間屋比味到既non local
想問下你拉上網線拉左幾錢到
考慮緊整唔整 再用unifi
你係整到邊part叫師傅拉線
quote 個陣, 好多間都話會包埋cable, 約£600. 我個陣係5個地方拉. 廚房, 客廳, 3間房間. 跟住呢5個地方拉到去 modem 個位. 去到modem 個位就有2個咁嘅panel. 每個slot 去一間房咁. 跟住係呢個位擺隻switch, 就成屋都通晒架啦.

不過, quote 個陣個價, 佢包嘅 cable 係 Cat 6 或者Cat 6E, 即係最高速去到1Gbps. 我end up 係自己買Cat 6A 嘅cable . Cat 6A 先行到最高10Gbps/ 我拉得就起碼用10年8年, 咁無理由唔係拉10Gbps.https://amzn.eu/d/8UlUwtM 我買d 係硬身保護力強嘅outdoor cable. 師父話入牆嘅話軟身個啲係唔得嘅.

因為係入牆, 即係話係你油牆之前要拉. 因為入牆, 所以係要介牆介到攝到一條cable 入去. 好似下面咁. 所以佢整好曬, 跟住就會搵油漆師父去封番佢再油

btw, 你攪得牆身嘅話, 諗埋下面2樣.

你就算開頭唔諗住裝冷氣, 預留一個位係前園或後園, 預留個位係有空間擺部airconditioner external unit. 裝個outdoor 13A 電掣. just in case 未來要起手, 你裝到.

會諗住裝前後花園嘅floodlight cam 嘅話, 又係預裝定outdoor junction box 係你諗住擺floodlight cam 嘅高處牆身

想問你租屋下意見 因為兩個人去英國

1. 租房或買屋既 budget : around £1100 - 1500

2. prefer 地點 : 距離London半個到一個鐘車程內

2. 你需要幾間房 : 1間

3. 你要 apartment (leasehold) 定 house (freehold) (租屋的話可以skip 呢條問題):

4. 番工的話, 你可以承受既commute time 係幾長? (0.5hr , 1hr, 1.5hr) : 0.5hr -1hr

5. 需唔需要睇校區? 小學定中學? :唔需要

6. 你會點排優先 (價錢, 校區, 治安, 交通) : 治安 > 價錢 > 交通 > 校區
高質留名
Ching有冇問過放喉再入線貴幾多呢?就咁拉第日條線壞要換咪好大工程,嚟緊買樓我都好想搞呢樣,仲有影音線材…
你係新post 再post 多次你嘅問題, 個post 就完

https://lihkg.com/thread/3710375/page/1?post=1
唔知, 因為我整個陣, 如果要換d 線嘅話, 都應該會係20年後再裝修.....所以無問放喉係幾錢. 不過你就算放喉, 都未必換到線, 因為呢度屋大, 郁下就上下層咁, 一係就兜過成個廚房再上上層咁...放完喉我估條喉都9曲13灣...未必會換得到線.
有道理
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞