UK 租樓買樓攻略 (9)

720 回覆
8 Like 0 Dislike
擺係dining果度,打直打橫其實有冇分別
倫敦啲屋好多都過百年點會無死過人⋯⋯
咁介意就住new build
惟一諗到有關嘅係check 吓新聞睇附近有無stabbing
似紅館開演唱會咁? 定似過年放煙火咁
想問下租屋
如果簽AST同move in 係同一日係咪唔合法?
因為reference check 一路都未搞掂
依家已經過左move in date
明明因為係對家遲左
變相食左我幾日租金
上嚟多謝潮偉爸同各位巴打

份租約係有講明reference check fail 係我嘅責任
最好問清楚你個agent
幾大,係咪重建先,上網查話啲細屋仔預20萬已經可以扑過重建
未到重建但都要全爆同起extension
Scale 同潮偉巴差唔多
恭喜哂
記住3樣野, 關於裝修

1, 所有野都唔好assume, 每樣野都要問, 每樣野都要跟, 唔係叫你煩氣, 不過你自己暗亞底每樣cross check

2. 唔好信builder 所有嘅野, 佢噏完你都要cross check. 唔識嘅自己google 到識. 唔係叫你識到會落手自己做到, 不過你要知點解人地咁做, 同點解用呢d 料.

3. 睇point 1 多一次.
80間咁有心機
恭喜晒
Boiler installation 記住搵Gas Safe Register 嘅engineer. 一定要有cert 俾番你先會過到building regulation. 所有野都可以慳, 呢一part 搵個合資格, 而未來好大機會你都會搵呢個人幫你做annual servicing 嘅. 所以唔好搵個住好遠嘅人. Checkatrade 搵.
Boiler installation 記住搵Gas Safe Register 嘅engineer. 一定要有cert 俾番你先會過到building regulation. 所有野都可以慳, 呢一part 唔慳得, 要搵個合資格, 而未來好大機會你都會搵呢個人幫你做annual servicing 嘅. 所以唔好搵個住好遠嘅人. Checkatrade 搵.
請問有冇個list話搞咩要building regulation搞咩唔洗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞