UK 租樓買樓攻略 (9)

705 回覆
7 Like 0 Dislike
睇返Simple Life個網頁,Hilton Park一房係無位,兩房係£875,似係呢個網頁無更新
謝解答
因為新屋包埋heat pump 冇得唔要
全屋地氈冇地暖 咁點解發展商又要跟呢個heat pump?
應該要再contact d sales報價
無成套嘅話就一定屬於 gimmick 野. heat pump 係保暖, epc rating, 同其他配套有好高要求. 你唔係成set 齊料嘅話, 一係用多左電, 一係個radiator 大2.5倍, 一係唔夠暖. 事旦一定中一樣.
Abode好多review話cam質素差同埋有時connect唔到
你用左一排有冇咩意見/問題
同埋我見你之前有話用Aqara Abode唔夠用?

我研究左幾個牌子 計落都係abode最平 有人報警嘅話
cam 個質素確實係麻麻地. 不過個個cam, 個用途唔係用係Homekit, 因為佢無API 上homekit 嘅. 你要睇個cam 要開abode 個app 先睇到. 呢個cam 唯一個用途, 就係你屋企俾人爆嘅話, d support 會經呢隻cam 入黎睇下係咪真係俾人爆, 幫你報警.

我屋內所有homekit cam 都係其他牌子.

other than that, 無乜大問題. 最緊要係買埋個siren 放係屋外就得
咁樣幾好
用其他cam 搭另一個有專人報警嘅系統
再研究下先 thanks
Thanks 屋企有貓應該唔會簡verisure霧彈,研究吓abode先。 ADT都有睇不過好似真係貴好多
全部都係彩數黎. 我就end of terrace, 隔黎屋叫靜.

睇屋個陣你其實得個15分鐘, 你都唔會咁啱預到隔黎噪個陣.
我個本地同事講佢睇屋個陣會順便去隔離屋敲門傾下計睇下對方咩人,又或者喺間屋附近留耐d, 最好白天夜晚都留一陣睇下有無異常

不過都係睇彩數,因為可以係你搬入去後鄰居就換人

總之好多野喺睇屋個陣你唔會睇到,surveyer都唔會發現到,係要住落一排先會發現到,真係全部都係彩數
mid terrace 優點
- 價錢相對平
- 冬天有兩邊厚牆,保暖會好啲
缺點
- 升值能力比 end-terrace / semi-detech / detectch 慢
- 兩邊鄰居擋住,通風同透光稍差,同埋廁所好難做到有窗
屌奶星呢個禮拜d盤叫貴左嘅
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞