畫畫互助互勉交流區[長期更新]

1001 回覆
114 Like 5 Dislike
起手要有鋼鐵既心靈
貓哥今日咁熱血,想畫少年漫
畫畫係好費神嘅事
卡住咗就會想放棄
不嬲都咁熱血,唔係剩係今日
所以才跟你們說
起手就要鋼鐵心靈
而唔係咩技術
很幸運,
今天距離完結,
還有大約五小時
大家可以盡情畫個什麼貼上來
愛上陸
建議唔好改依啲名

差啲貼backup佬相 污染成個post
我會貼佢嘅相
thank you
以此為證,今晚點都會練習一幅po上嚟,做唔到爛JJ
自學2年留名,小小感想

唔洗背書咁練骨架,一唔明 直接用3d模 就擺到你想要既姿勢

基礎永遠畫/練唔完

要知道自己想畫既畫風領域,咪咁雜乜都練

繪畫冇絕對,自己舒服就得

電繪上色同手繪 兩回事

電繪玩熟 混合模式/筆刷 你就進步好大

有時候為左靚 可以放棄結構

見到偽教學/跳步影片 ,直接屌佢老母 浪費人地時間

Fb唔好浪費時間覆d 冇畫畫既小學雞

畫前請腦內構想,咁就唔會 中途而廢

咪越級挑戰

睇人畫 會獲益良多,自己on99摸冇意思

見到靚圖就收集 ,理得你禁轉載

電繪多d吸色參考,就知原來 呢個顏色領域可以咁運用

畫得差 從來唔關筆刷事

諗到再講
期待
希望唔好見到你爛j啦
思樂是一種冰

其實我唔「識」畫畫,冇畀錢學過亦都冇乜琢磨過太多畫畫嘅技巧,但係我都「喜歡」畫畫,無聊的時候甚至每天都畫一張,呢家都畫滿了四五六本了。

你地d畫好有創造性啊!我感受性的。我喜歡臨摹,手機𥚃照片畫,畫我鐘意嘅人,可愛嘅小動物,漂亮的風景,或者臨摹別人畫好的我覺得很美的畫。

我大概都會以不專業嘅姿態自由咁喜歡畫畫很久很久,感覺,畫畫已經成為咗我某一種休息思考同感受世界的方式了。

上面係思樂師兄嘅感想

唔一定每個人都用同樣嘅方法畫畫
萬事起頭難 起咗個頭先
有心去畫就得
留名畫個rough
長遠目標係可以靠畫圖生存
由小精靈視線似乎會睇到啲唔應該睇到嘅嘢
各位大大通常會睇邊啲片/書學
素描
形准
色調
畫室得極都無成效,0方向,好想放棄
For fun練習

我畫Brion,係神作The Talos Principle 2嘅角色,極推薦玩
*Byron

問番D教畫畫既師姐
完全無畫圖經驗既話應該點起步
佢話應該俾佢地畫由不同角度既長方型立體
去練習平行線,中心線,透視同比例,

同練習用由長方體組成各種複雜構圖

之後可以開始練畫圓型
我都有呢支
但揸落好硬,揸得耐「銀」到隻手瘀晒
同埋筆杆好重,個尾好似墜住咁

依家都係用返cheap cheap膠筆算
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞