畫畫互助互勉交流區[長期更新]

1001 回覆
114 Like 5 Dislike
我打死你呀
快啲post圖
算唔算叫 wide angle?公主背後幅牆唔知點搞好、點決定呢個消失點
幾鍾意呢個角度
幾 dramatic
岩岩check 番
開左一日TG D人已經唔講野
開咩都無用啦
星期六日,大家都抖
我其他連登GROUP都係星期六日無日架
咁一開始都要慢慢培養既
巴仔你好盡情咁將自己既癖好呈現咗喺你既畫度但係最尾嗰張個透視怪怪地 上半身同下半身有啲似分開咗
謝謝指教
其實all along也好想嘗試多一些不同的角度和姿態
有些時候也不太想得通(找了reference也拆解不到)
所以也很希望可以跟繪友們傾談, 紅圈一下, 一點一滴累積畫力
其實電繪擺幅reference photo 做底
勾線出黎算畫畫咩
邊個唔識咁做 畫(勾)得靚好似好沾沾自喜咁
比支鉛筆佢唔用過底紙根本唔識畫
最多叫識填色 唔係識畫畫
好奇怪既風氣

我都做過你講嘅行為
聽過呢度某巴打講描圖有冇用在於過程中有冇思考,我幾認同
放張底圖咩都唔諗咁跟住描
同照住張底圖由骨架開始畫起
已經係兩個唔同方法
我自己描嗰幾次就由骨架畫起
畫完之後再對比吓同平時自己畫嘅骨架有咩唔同
係幾有得著嘅
另外,對於一啲自己唔強項嘅野,用描圖真係慳到好多時間,平時研究點樣畫靚啲人體已經用晒全部心機咁滯,所以自己畫背景嘅時候直頭google search張圖出嚟描,慳水慳力
如果零基本功,漫無目的trace完線就當完成咗一個作品
過程中用腦程度少過用眼觀察
自不然長遠成長同創作自由度都唔及有認真培養drawing底子咁好
Tracing係唔能夠取代drawing練習嘅

咁tracing係咪對學習零益處?又未必
我試過擺相喺底描線出嚟,先觀察到真實世界啲perspective原來係lau咁gau,唔係跟足晒消失點咁美好
同埋成品真係好rigid,因而了解到自己唔鍾意咁做
100個人trace可能就有100種唔同發現
話取決於有冇思考真係冇講錯

仲有個情況係,畫家已經無需再摸索drawing,或者要好快起貨,慢慢描線度位已經冇乜益處,咁自然咪會用到tracing呢種工具
推多次我偶像Norman Rockwell都有人話佢咁做唔啱的

//Rockwell never painted freehand, and almost all of his paintings were commissioned by magazines and advertising companies.// (AI-AP)
//By so doing, he could combine images as he transferred them and edit each component, in much the same way as a photo illustrator or an art director today might work with Photoshop. He traced the projected photographs, erasing the underlying sketch as he worked.// (Brooklyn Museum)
你連臨摹同描圖都講唔出 ,明顯外人
漫畫撚路過
背景直接用3d model
你開頭已經想引戰

你理撚得人沾沾自喜
留名
認真少少答你
要睇嗰個人目的係乜
有啲人享受畫畫,鍾意慢慢畫
有啲人要學野,就照住嚟描圖
有啲人志在成品不在意手段同過程,就話描圖係自己畫
日本都好多編輯為咗趕交稿
直接丟啲素材比漫畫家描
咁當然我諗你識啲人唔會係呢個層次

我明你想講有啲人描完就當自己創作
利伸先,我係唔同意描完圖當自己畫
但係描圖呢個行為其實有用

同埋呢個世界好大有好多唔同嘅人
就好似而家啲「AI畫師」
餵完其他畫家啲圖打串咒文,出嚟張圖就話自己好鍾意創作
呢啲行為當然唔得人鍾意
但把口喺人哋度,人哋鍾意咁打飛機自滿
你拎呢啲人套落我哋認真學畫畫嘅人度
只會大家嘈交
畫得幾好 撳錯負皮
好奇問問
大家覺得好似伊藤潤二個種黑暗風
香港多唔多人中意。。
佢既market大唔大
唔知啦
勸喻大家唔好惡言相向、恥笑其他人啦
學其他巴打話齋 每個人畫嘅目的唔同 無謂笑人點點點la

的確如果淨係較對比度 要個outline 出來好難稱上係畫畫 但可以稱上係創作
就好似攝影咁樣 點樣取景、影啲咩都係一門學問

就好似
好多專業整概念圖嘅人都係用唔同素材砌埋一齊來整佢心中想要嘅畫面 再向其他人展示

依樣其實就係為咗心中嘅成品所采取唔同嘅手段 冇咩問題

咁樣的確難以算係畫畫 但係係創作 冇咩好羞恥
會唔會實際上間房唔係正常四方形 而係類似咁樣?

我見地板啲線唔算distort得好勁 所以唔似ultra wide angle
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞