畫畫互助互勉交流區[長期更新]

1001 回覆
114 Like 5 Dislike

最近的蔚藍繪
Ching有冇繪帳可以Fol下
感覺將來必成大器

傾計前先放圖
.
剛好相反, 其實畫左好多年
但自己天份冇乜 又的唔起心肝練功
(工餘時間不多, 希望可以把握時間畫得快樂)
所以自覺都唔會再有進步/突破
現在只想一圓年青時的同人夢 別無他求
巴黎淨係一個羅浮宮已經屌打英國,前排有期好迷法國四個月去咗三次

嚟緊去翡冷翠玩一個禮拜可以去Uffizi同Academia坐全日
其實唔關事
排線之所以多人揀嚟用一嚟係乾淨
二嚟練熟咗之後易控制過你就咁抹

尤其啲圖其實好多value,用炭筆畫其實係好高階
新手最好係揀graphite
Romantic我歡喜風景畫多,但成個風格好易變sensationalist所以整體都唔係話特別鍾意

浪漫時期音樂先難頂,好似夾硬要你有個feel咁 - 我聽baroque同classical多
巴打你係成日喺同人場齋擺檔唔賣嘢嗰位?
其實點解咩都唔賣咁得意
一定要鳩行幾萬步同鳩坐
可能睇得多文藝復興時期悶 有期睇浪漫主義同新浪漫主義覺得好正 不過好可能本身個期精神上啱channel
但睇個時真係心理上有沖擊 好少咁所以好有印象

音樂相反17-18世紀頭打後嘅野已無聽過
不過本身都好少聽
今次一落樓就係聖母百花勁開心

今次主菜其實係教堂多,好掛住Alberti嘅新聖母堂,當初第一次去唔識嘢但都已經覺得呢幢嘢唔簡單,佢facade每一個component都係可以互相計返個比例出嚟,而又符合黃金比例個老友Fibonacci Sequence(多數都係1:2)

j埋比例點夠你玩

瞓咗十幾個鐘個腦好清醒好有幹勁
去咗coloso買角色設計課程讀(20個鐘)

同樣都係我
睇咗30分鐘前言
去咗翻瞓
我躝開港漫同vtber圈
長期見到佢啲廣告
巴打可唔可以報告下有無抖到
有無料到
好奇一問,大家係點決定追求咩畫風或者上色風格
當初我係學做日本常見嗰種分晒圖層,畫一影、二影、高光、反射光…嘅做法
冇諗住掂厚塗,冇信心做到,亦冇興趣知道
但依家越嚟越享受學同睇厚塗,鍾意啲介乎兩者之間嘅風格
咁唔係就係答案咩
好奇其他人
咁我先
都係睇完人畫覺好正 買哂用具同可能online堂
之後高速玩厭
直到搵到個覺得睇落正同畫落又啱自己為止
個人怕麻煩 唔中意啲不停度位同勁多細detail
雖然睇落係靚 會好欣賞 所以以前做過一排

但之後覺得唔享受個過程 就覺得要放棄
都係中意啲loose 筆觸 似油畫咁畫 研究緊digital點搞
做loose(仲要好睇)難過做一模一樣
我覺得咁樣似創作似arts多啲
完全一樣我答唔出同影相有咩分別
本身都好易focus太細 太多detail想加
要不停行開下同縮細啲圖嚟睇
暫時都仲係睇緊前言
其實仲有個網上插畫課程叫palmie
不過palmie就唔係買斷課程任睇
係交月費,期限內任睇唔同課程片

暫時感覺palmie好過coloso
影片字幕率普及啲
(係,兩個網都唔係全部片有字幕,我識少少日文聽到瞓著咁制)
同埋palmie可以每兩個月交一次功課比老師改
coloso就剩睇片
不過coloso每個課程影片長過palmie
可能內容夠仔細
遲下再報告下
我覺得hyperrealism有佢好睇嘅地方
畫線稿然後上色嗰種顏色分明、好graphic嘅萌系插畫都好靚
但人愈大就愈嚮往painterly, loose風格係浪漫嘅
本身對畫畫同fine art都零興趣
會畫畫係因為覺得用漫畫嚟表達自己創作嘅故事係一件好犀利同自己好想做到嘅事
但就算故事天花龍鳳都好
要畫漫畫起碼要有一定程度嘅畫功
所以原本火柴人程度都的起心肝去學
亦都因為咁所以冇猶疑過應該畫咩風格
成日覺得自己唔係對畫畫呢件事享受
而係享受創作故事
而畫畫就係我創作故事裏面嘅一個過程
畫下畫下就會鍾意
你而家唔鍾意係因為唔識畫姐
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞