畫畫互助互勉交流區[長期更新]

1001 回覆
114 Like 5 Dislike
簡單D講,佢話睇 將太的壽司 ,
都大概係佢想講既日本各種匠人
不為人知既學習方式
都盡在其中
套用番畫畫方面
唔知你地有無法國
就算一個日本唔係好識畫野既網友
你都睇得出
係一個日本人畫
一齊ワンドロ可能好好玩
以前畫東方果D網友會咁玩
暫時唔係好理解到依個例子同偷師有咩關係 巴打介唔介意講多少少 可能我理解能力比較差
巴打啲配色幾靚 想問下你考慮用色既時候會用咩方法?
由頭畫到尾已經好勁

可以試下加多小小唔同角度既畫面
太多平視有時會有重覆感

構圖可以強調你想表達既地方
好似最後果張
應該係想表達2個角色都好Cute
咁畫面個重點可以放番係角色上半身
有下半身反而分散左注意力
小小建議 加油
多謝跟機

想請教吓shading方面
例如件褸、頭髮...
會唔會換唔同硬度嘅筆畫?
定一枝2B控制力度咁畫?

多啲留意光同影嘅形狀
同埋影可以有幾層
唔洗全部一隻色
唔係好識上色個啲光暗漸變效果係點較
YouTube啲片高手過頭睇唔明…
有冇邊啲簡單易明既教學呢?
用乜軟件,用乜筆刷
畫順直嘅頭髮性價比高
有基本形狀、按光暗掃幾層色、刨尖筆加髮絲線就ok
冇想像咁難,而且出來的效果令人覺得「好似好勁」
如畫曲髮,就比畫直髮難十倍了
哇 各位ching畫畫真係好勁
以前持續畫左半年 感覺都冇進步
只要冇原圖 我就畫唔到畫
晚安 今晚卡咗喺畫衫 卡咗兩個鐘都畫唔出
tldr
想睇畫畫建議可以來依個notion
https://www.notion.so/Drawing-Advice-5815e41a6fe34485b9e4b518cc19b20f?pvs=4
上面都係巴絲打畀嘅意見, 樓豬會keep住update依度嘅advice上去

利申: 唔係好識用notion, 歡迎各位過來修改、補充
tldr
淨係想睇畫畫建議可以來依個notion
https://www.notion.so/team/07cc340b-f5ec-4d72-997d-269dcdd0f555/join
上面都係巴絲打畀嘅意見, 樓豬會keep住update依度嘅advice上去

sorry 啱先up 錯LINK
tldr
淨係想睇畫畫建議可以來依個notion
https://past-wholesaler-5fd.notion.site/Drawing-Advice-5815e41a6fe34485b9e4b518cc19b20f

sorry 啱先又up 錯LINK
真係唔識用notion 但佢個quote功能幾正 所以用住先
俾notion 玩死
原來佢edit/comment/view 都要登入
edit 仲會自爆email 冇得匿名
所以大家唔好edit,會自爆 email

晏啲整返google docs算
最起碼有得匿名
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞