畫畫互助互勉交流區[長期更新]

1001 回覆
114 Like 5 Dislike

試吓搵d你中意嘅車來畫

又或者學鳥山明咁風格化架車

利申:
廢J

雖然有好多輔助線幫手 但都係好花時間 同埋捉錯比例後唔想擦走d線因為d線已經疊曬一齊
我iPad租完
Window都買左2.0ex
準備升級3.0
但我已經懶到一星期先郁一次
當堂貴左7倍
諗起畫咩先
之前問過大家點起步
我已經買咗畫板 開始學下電繪

我自己鐘意動漫女女 如果想學下畫日式漫畫果類
除咗臨摹 有冇網站/書會有教啲Basic嘅技巧
想練習之餘仲想豐富知識

設計緊張poster,手掣係只係其中一個道具嚟。但都畫咗幾粒鍾都未整完左右。小弟獻手了,不過另一個問題係個角色係女嚟。諗緊幫唔幫隻手變性。但成品會縮細起碼20倍。應該無人會放咁q大睇。所以可能算

順序左至右買。
左一學人體&動作
二學皮膚
三學衣著

四五唔太重要,睇fashion用。

每本110-150hkd左右,去誠品or三中商都應該有(兩年前買)。依啲書唔止畀你睇畫作成品,最重要係有文字解釋個結構點嚟,教你避開啲常見錯誤。每個身體部位都step by step教你

我最初係自學咗一年素描寫實,再學漫畫。素描我都係買日本作者。

你可以先上本地書店網站,再喺博各來搵previe(好多書都有10頁preview)。或都直接去書店弓晝釘根據自己程度去選書。三中商同誠品app有85折。
謝謝呀
今日冇人推po 就係樓豬我打卡嘅好時機

其實自己都知自己事

一開頭畫車頭都會認真跟個盒來畫
去到畫其他車身 軚 本身都跟住來 但係度來度去又覺得唔係好啱比例 先知出事

同埋軚真係幾難畫 因為佢唔係一個單純嘅圓柱體 而係個邊有啲弧度

雖然係咁但畫透視都有d得著 諗住下次畫建築
都係番去練習算了好似永遠重覆錯

如果你想睇落去比例岩,你用車轆去作為基準去畫一架車既大細
支持
看到喜歡的角色以不同畫風呈現 也是樂事
的確

我喺度比例嗰陣其實都忽略咗d軚冇睇
下次試下攞來當單位來睇
點解呢度都見到你
搭下嗲啫,咁我走囉
大家都是9up怪
識咗個網友吹水,見佢有隻狗,就送張畫畀佢,第一次畫動物。狗易過人好多

我係on9仔
之前一直都係用a4影印紙畫

依次用cheap雞巨人牌sketch book 先發覺紙質好緊要

btw 件校服reference係喺https://uniform.wingzero.tw/school/area/hk (記得開adblock,好多廣告)度搵返來

記得之前有個巴打係畫香港校服
筆其實係最唔重要,張紙、Blender同擦膠先係靈魂。
巨人牌都唔係好用,因佢會死咗啲色入紙,同一個位大約擦唔到三次。由其係手油好易食入張紙,影響上色
挽留
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞