畫畫互助互勉交流區[長期更新]

1001 回覆
114 Like 5 Dislike
練習

同埋要好清楚自己做緊咩
新手可以用嚟練習線條穩定嘅
但係如果之後嘅話彷畫會好啲
因為你要練埋隻眼
我經常拿覺得很棒的圖描成裸體

沒有衣服的情況下,手/腳/腰跟身體其他地方完全沒連接在正確位置
我發覺有些圖,
頸跟腰一樣闊,
大腿比身體還要粗
女性的膊頭比大隻佬更橫
北斗之拳:?
街霸4 春麗之類
心跳回憶之拳

我覺得好棒,而且我畫不出來
我都係
照住畫都係畫,你未上色之前既過程點解唔係畫呀
抄工課雖然唔係幾好
都叫有做功課既
晏D試下咁既角度玩下畫第樣
自己既原創角?
芳文社 <<街角魔族>> 夏美子袓先莉莉斯

最近即興草圖
就咁睇,佢個鼻唔似爭咁啲嘢,而係多咁啲嘢
鼻樑條線好硬好深色
縱使你覺得個鼻係最prominent嘅嘢,試下squint,應該會留意到鼻同cheek個色tone幾乎融埋一塊
Andrew Loomis唔記得邊本講過,想女人樣靚又乾淨要避免鼻樑線條太深
有時佢都索性唔畫,只係hint少少,或者就算畫都唔會係面上最深色嘅部位
另外女性線條特徵係roundness, curvature,如果做到埋你觀察個bust時見到嗰種subtle嘅轉變應該會更appealing

新古典同真古典有咩分別?
Bargue Plates會唔會係你想要嘅嘢?
其實上色都唔容易我覺得你畫得好靚好立體,對顏色觀察力好好
待睇
如果反向學樓上教咁拉線搵番消失點都仲勉強做到
但反過嚟點用呢種perspective畫圖出嚟就唔明
唔知係咪唔識攝影理解差啲
冇諗過呢個可能
呢種top down圖幾好幾易明
真係有少少似 Blender 個概念,
先畫晒間房裡面有晚野先,
再移動佢個場境鏡頭咁去得到呢個角度所睇到既效果
不過由於我用紙畫
所以當係個腦裡面幻想左先
雖然原理上有果D線
(場境對位輔助線)
但又真係好少畫埋出黎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞