畫畫互助互勉交流區[長期更新]

1001 回覆
114 Like 5 Dislike
想漫畫故事的速度太快
自己的畫速跟不上
我鍾意食廣東菜、日菜、韓菜、中國菜、台式野
偏偏唔鍾意食印度菜
算唔算唔鍾意食野
又咁講,倫敦嘅免費藝術館抵玩過羅浮宮
畫作募集

有鑑於而家推po速度今非昔比 應該過多幾日就1001

有見及此,希望喺依度徵求大家各自嘅一幅畫(求其一幅啦,之前po過都ok) 貼堂砌做下個po嘅頭po

令多啲啱啱入來下個po嘅人 對唔同人畫緊乜有個概念
從而鼓勵多啲人分享同埋方便交流

大概係咁
|
v

user: 佢真係唔識㗎喎
畫:(臨摹)

唔知大家覺得咁樣好唔好呢?
唔係應該掉返轉
食死一味其他完全唔食
咁算唔算鍾意食野
咁畫畫本身就係創作嚟除非淨係臨摹其他人啲畫啫
只係追求嘅嘢唔同
認同
我自己呢兩幅唔知算唔算達到所謂日系賽璐璐vs厚塗嘅差別
但同你講嘅一樣, 個步驟其實都差唔多, 6-7成係相同
因為想令睇女變得有意義。既然阻止唔到自己睇J圖睇AV,咁就從睇J圖之中得到技能。
畫畫唔單單局限於「人」依個OBJECT。你生活有咩興趣,咁可以用VA去發展嗰個興趣囉。
正如一個樂迷鍾意一首歌,就會想有得睇MV。一個細路唔鍾意學文字智識,就會有人出公仔書教育。

創作下幾何,整下練成陣、窗花嗰啲都唔一定有故事。
而家曬公司證可以免費睇九成半倫敦(收錢的)館同展,嚟緊試吓拎ICOM咭就全世界都唔使錢了

非cultural sector人士如果一年去到兩次收費館/展,做任何館member都抵玩,而家係V&A之友但想join羅浮之友
留白好少大面積
會冇哂紋理 冇哂訊息
你見一般雕像好白滑 但其實佢照樣落重手顏色 而背景會較黑或極黑 塊面就變返亮
https://youtu.be/Ks0Rs0SZMV0?si=M5b5ewpbHADzYMw8
簡體頻道 幾多實用基礎
其實出發點只係想補圓讀書年代 想參加同人展的夢
所以能夠好似文創展咁 showcase到自己的畫作,
就很心滿意足 沒有其他奢求了
.
加上 在以同人圈水平來說, 我的畫功實在比較慚愧
(很老實 其實有半數既參展日子係零收視, 所以這方面也是客觀的)
能夠擺到展 圓到夢 留點回憶, 比人「小」得少 基本上已經當贏了
.

天氣轉有些作外感, 睡一覺 抖足精神周末再畫
支持
也感謝樓主開post, 提供了一個好平台 讓大家以畫會友
多謝回覆

唔會la 感激你地每一位留言嘅畫友

本身諗住可能自己自high咁更新落去
估唔到有咁多人入依個po share
睇咗啲facebook short 既tips,溝色又爽手咗
支持
同人最好玩的地方
正是大家用自己方式和喜好去畫
.
明天繼續
https://youtu.be/jxoIOhqmJis?si=IuP8Nq3b-zqSAOYm

碌碌下youtube睇到哩條片幾有趣
想試下畫下
https://youtu.be/AXn979hRyIs?si=hS4yrYr_VAO_-f_t

睇咗依條片之後 學緊畫車 順便學埋透視
(圖就晏啲補返,仲畫緊)
自己就揀咗畫boxy 啲嘅90年代車 因為易啲

例如依架nissan laurel

一開始想偷懶啦 當係數學畫盒咁樣畫 全部線都係parallel
但發覺睇落好奇怪 好唔自然
後尾都係加返兩個消失點 重新畫過

試完先都學到幾多新野

例如喺透視嘅情況下
-用打交叉嘅方法 搵一個面嘅中心點
-搵返每舊野嘅相對坐標
-畫一個符合嗰個面嘅圓形

不過手繪加上唔熟 下下攞把間尺不斷畫參考線 真係麻煩啲 畫幾耐吓

大家如果未試過咁畫嘅 都不妨一試
lm跟進
唔係中意畫車 但畫街景有時被迫要
我又借黎玩吓先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞