畫畫互助互勉交流區[長期更新]

1001 回覆
114 Like 5 Dislike
其實我都想畫下風景mix人物
但平時處理人物嘅光已經夠煩,我不敢想像處理成個風景嘅光影要用幾耐
不過之後都好想試下,始終畫角色畫得太多次,間中都想試下其他口味
有種衝動想將自己去旅行啲相畫出嚟,當色彩練習都唔錯咁

loong年
幾日都拜緊年
夜少少應該畫得完

係Looooooooooooooooooooooooooooooong年
慢慢來啦
慢工出細貨

每個人接受程度唔同
可能我由細就接觸開 所以冇咩問題

係唯獨早期d嘅toy story 第一集 動畫比較生硬 覺得有d恐怖
雖然幾唐突,但想問吓巴打個中文名入面係咪有個臻字? 請唔好見怪
支持. 留名.
sorry for 1999
太多回憶 唔係好識點組織返出來
留名
想問下如果想新手入門想學畫畫/電繪
應該要如何起步
個人意見 經濟許可的話報畫班最好
老師講幾句好過新手盲摸幾個鐘
仿畫鍾意嘅漫畫
首先搵到你覺得好靚嘅畫師(s)
之後搵你覺勁靚嘅畫copy N次
畫到悶就搵佢其他畫抄
小小建議:
你一開始用咩練習就注定你之後大多數時間用開咩方法畫
就好似你打字,學咗用筆劃後,你就好難有動力去學速成(因為你已經有個現成方法)

如果你想方便練習,去邊都好有部iPad / 畫板就畫到、睇到畫畫縮時、可以攞啲圖嚟整鍾意嘢週邊etc.
就用電繪練習,一開始係難上手啲,你會覺得對住個mon畫嘢好反人類
但慣咗之後,就可以用好多電繪輔助幫自己畫畫,網上都有好多教程可以睇。同埋以而家業界嚟講,識電繪嘅人轉職會快過淨係識手繪

不過手繪都有取代唔到嘅,各技法都有每有特色。水彩嘅細膩同通透,油畫嘅厚實同質地,鉛筆嘅硬與柔等等。
現實中嘅畫具唔同淨係用一支電繪筆,學用每一樣工具就好似搵Partner跳舞一樣,透過你工具嘅協調,將你嘅功力以筆嘅個性發揮出嚟,創造獨一無二嘅佳作

一開始練習唔使講練好啲咩線條或者光影。先將自己嘅習慣同興趣培養出嚟,試下臨摹下人哋啲圖,畫下畫下,加少少自己嘅創意,好似以前喺教科書畫畫咁樣

習慣咗揸筆後,再嘗試練習簡單透視光影,畫下身邊啲小物件,或者畫下啲簡單嘅日系Q版。畫畫算係少數自由嘅興趣,你想發展啲咩技能視乎你鍾意咩畫風 / 想畫啲咩。你大可以練曬全部需要用嘅技能,做一個通才。你亦可以淨係專精一方面,做某方面嘅大師。你都可以當畫畫係排解壓力嘅方法,畫畫就係沉醉喺自己小空間當中

總而言之,唔使諗咁多,有咩畫咗先講。
有需要就上嚟問下眾神通廣大嘅畫友啦
個人覺得可以學速寫先
訓練下掌握事物形態同埋表達嘅能力
試下畫身邊嘅枱櫈 人
鍾意動漫囡囡嘅話就搵張圖嚟臨摹
器材方面 可以去淘寶搵啲100蚊嘅電繪版試玩下
但係行內最出名係wacom
最出名軟件 clip studio paint
免費嘅話唔太清楚邊啲好 自己用過medibang 功能都ok齊全
畫到冇心機想飲雞湯可以睇中國channel抖抖村
祝你旅途愉快
呢招真心有用,小弟真係次次都搵到自己有咩位可以改進
謝謝各位嘅建議
我知要點做了
唔知佢記唔記得啦 畢竟係好鎖碎嘅小事
不過希望會遇返嗰時 可以同佢講返嗰陣d童年回憶

出細貨(尺寸)
好正好多唔同effect睇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞