畫畫互助互勉交流區[長期更新]

1001 回覆
114 Like 5 Dislike
呢堆美國插畫家我好中意
Andrew Loomis佢本 Drawing the Head and Hands可能啱你合尺
Leyendecker
Norman Rockwell真係好靚
Steve Rude
James Gurney佢有 YouTube channel
你講哩啲除左Norman Rockwell都有睇過
除左james gurney 其餘個啲美漫/二十世紀前半美國poster或icon 風個啲我又麻麻 (不過只係人樣 背景 posture 線條個啲好學)
但我諗我中意畫人樣同建築/背景
自己覺得walter everett啲坦面畫 人像好靚
風景個啲睇edgar payne
同有啲人樣/人像速寫個啲想學但唔識畫
仲有kathe kollwitz啲hatching畫嘅portrait
睇以前啲畫家用嚟畫油畫前嘅draft時我已覺好吸引
直情想唔畫咩油畫上咩色 用黑色線就畫哂佢
睇過kathe kollwitz嘅畫後就更加想咁
少留意呢個界別
但都知Norman Rockwell好正
ching sick ball呢兩個啲顏色真係好靚,寫實之餘好有插畫味
唔知你會唔會都鍾意Mucha、Sargent同Jessie Willcox Smith

btw呢排故官博物館借緊倫敦National Gallery館藏搞展覽
雖然唔係插畫,但親眼睇以前啲大師作品會觀察到好多嘢
好多人物畫、風景畫值得睇,有John Constable同Turner
喺香港而又對油畫、厚塗有興趣嘅巴絲不妨考睇睇
我好鍾意佢
單單一幅插圖都可以講到好多故事,就算唔以學嘢角度睇都好有趣味
故宮博物館已去左兩次
啲畫都好有份量 甚至超越我上年日本睇love in lourve推介推介

mucha太出名 未見過人唔中意graphic/平面畫嚟講都已經神級水平 其他少接觸
不過我諗我都係偏中意油畫/厚塗個啲無實線嘅野為主
不過我又好想知graphic/cartoon/日系個啲點畫(當然靚都係覺靚)

畫到一半
其實唔知自己係咩風格
想做到ピロ水咁濃厚但又未去到
想做到凪白みと同旧都なぎ咁淡又去唔到

超迷茫
重點係你覺得靚唔靚
揀你覺靚個個方向去畫
可以接受
但未係我想要既感覺
下張應該開住ピロ水啲圖睇住黎畫
試下如果用番哩張稿再上色會點會唔會好啲
當研究當學野 好似易睇啲個分別
可以用下圖層效果模擬下佢哋風格

ピロ水就用色彩增值+覆蓋放膽填高彩度顏色
凪白みと同旧都なぎ用濾色填灰色降低對比
應該會直接打碎我個耐心
試想下畫左咁耐之後突然話要重黎上過色係一件好痛苦既事

所以我打算下張再試下融合我依家覺得ok既部份同ピロ水既風格
多謝建議

你講既咁多種我淨係玩過色彩增值
其他唔知係咩效果 當初係想練色感無依賴依啲filter
圖層效果不外乎都係變光變暗
都幾肯定你講果幾位都有用嚟tune色

變暗:色彩增值
變光:柔光,濾色,相加
中性tune色:覆蓋

其他好極端我好少用

我試用咗你張圖做實驗 希望你唔介意
聽みと同なぎ既LIVE講佢地都少用FILTER
因為顏色會好污糟
睇過佢地圖層 兩個都係怪物黎
全部都畫完就合成一張咁濟
一手殘就玩完 睇得出佢地好有自信唔會畫錯或者有能力修正

第一張幾正 啲色厚實左
有少少似ピロ水既FEEL
我近期內會試下
不過畫完依張會停一停筆
要去日本睇展
睇咩展
mocha展-星しるべ-
Hiten版画展
夜ノみつき展
ももこ展ーEternityー
三嶋くろね新作版画展
同人活動20周年記念カントク版画展

之後秋葉原軸中心派應該仲有ピロ水版畫睇
到時睇下順便買周邊同畫集

https://artvivant-event.jp/event/?area=2
上網予約仲有網上予約特典拎
好忙
睇到後幾個會唔會審美疲勞
畫tranditional定digital
深夜推po

淨係學咗畫幾個透視箱仔
就心郁去臨摹akira

前個兩三日忙到癲
淨係抽到好少時間畫畫
發覺畫得快同抽多啲時間畫畫都幾緊要

中午推post
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞