畫畫互助互勉交流區[長期更新]

1001 回覆
114 Like 5 Dislike
唔爆 咩都睇唔到
係我衰多口
睇緊
正喎
有d 有progress 睇
https://www.youtube.com/watch?v=8_lwVN40qE0
可愛既RURUDOT
佢既線稿係我想學既野
lm
試吓對鏡做表情 來做reference
又嚟Po畫囉

今次畫呢個人叫 長瀨有花,係一個日本嘅網絡歌手。超鍾意聽佢彈結他,佢把慵懶嘅聲襯埋佢個身穿著,加埋木結他嘅柔和,真係好正,成日畫畫嗰陣都聽佢彈

佢啲cover都唔錯,我鍾意聽 少年よ我に帰れ ラビリンス 同 宇宙遊泳,呢幅圖就係參考呢幾首歌嘅氛圍感畫出嚟
不過啲光好難畫,可能聽日瞓醒再改過
Btw,呢個就係佢Youtube Channel
https://youtube.com/@YUKANAGASE?si=r4B7101jdGf5I9Ec
原創?

這個不是蘿莉
好正
巴打點構思頭冠花紋設計?

間中畫機械囉

唔記得邊個巴打叫我畫

趁飯,draw個 遊戲boy
雖然畫什麼也可以
但我不畫蘿莉世界上就會少了蘿莉圖
這是一種使命

想吃布丁
我都些牙個最近做嘅好得意嘅顏色練習

練習一
只顯示value是咁的

實際用嘅顏色其實係

練習二
只顯示value是咁的

實際用嘅顏色其實係
配色勁好睇

印象好像是這樣
呢個嘢幫到我了解唔同顏色天生嘅value,學到用色大膽啲,畫得painterly啲loose啲

假設有隻中午時份畀太陽照住嘅蘋果
蘋果local colour係紅色;蘋果立體嚟,有光暗面;光暗面顏色受環境光、直接照射光影響;冇畀太陽射嘅地方,saturation會低啲…
呢啲係望住蘋果會睇到嘅嘢
逐瓣逐瓣照做,就會畫咗隻真實嘅蘋果出嚟,冇錯的

但如果考慮埋Value嘅作用,就算唔跟足上面呢個做法,即使唔用肉眼見到嘅色,只要value啱,都可以畫到visually pleasing嘅蘋果
畀太陽照嘅位唔一定要擺淺紅
可以擺隻value同樣咁光嘅鮮綠、天藍
陰影位可能加啲高saturation嘅紫、中性色
就算蘋果根本冇嗰隻色,只要呢啲色嘅value同原來隻色value相同,睇落就會合理

聽過啲人話印象派係「畫光」,好多時睇佢哋作品都有好多現實根本唔可能出現嘅色,明咗value再睇番開始明少少
練完呢個我好驚訝黃色天生真係好光,紫色天生真係好暗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞