畫畫互助互勉交流區[長期更新]

1001 回覆
114 Like 5 Dislike
以前畫過下電繪,最後一張已經係makima
日日都有畫睇,開心子
Po吓舊嘢推post,絕對唔係因為懶,無畫嘢上年唔知抽起邊條筋,突然想學水彩 最後嗰張個背景畫得好柒 就唔比大家睇得咁清楚

這種天氣貼舊圖好了
巴打用copic?
有, 還廣告彩/原子筆/水筆
希望樓主日日蒲頭

想吃烏冬
sorry
自己冇上來推返po

update一吓自己狀況先
最近試咗吓求其搵房入面d野(eg 筆、較剪、筆筒)來9畫
先發覺 airpods 個叉電盒係難畫到癲
一來佢冇d咩棱棱角角 真係一個好奇怪嘅立體
二來齋畫個輪廓又好奇怪 點都要有d shading

發覺限時速寫真係幾有用
有d咩唔係好識畫嘅就pass 冇好似之前鑽牛角尖
死鋤爛鋤同一舊野

一舊野畫得差唔會有好大挫敗感 直接move on 畫下樣野
總有一件自己覺得畫得唔差

同埋自己之前臨摹開都係動漫人像
冇諗過求其搵d野畫都幾好玩

個日期擺得幾過癮 融入咗落幅畫到
btw 依個係唔係狐狸老婆個套漫畫女主角?
呢度幾好互相鼓勵下,俾下意見咁

細個都有段時間想畫漫畫,都keep畫過排
但個時自己一個鑽研,畫極都無咩長進,太大挫敗感,最後就放棄左

但睇到呢度都有啲心郁郁想畫下畫
心郁就畫啦
有d野要開咗個頭先有動力去做

有時上來share下畫咗d咩 畫畫狀況係點 唔使介意靚唔靚 係唔係成品

樓豬喺依個post可以話係最新手
但都會上來po下自己覺得ok嘅
po下自己fail咗嘅

大家一齊共勉 交流
Airpod盒嘅話可以試下想像用個長方形盒入住佢先

呢套
https://www.pixiv.net/users/10176308
淨係識電繪嘅弱者LM
上色好靚
平時連練習都懶,無信心
巴打有冇IG可以Follow下,畫得好QQ,畫風完全符合狐娘大人呢套嘢嘅風格
我之前都想畫Q版,但好難畫到簡潔得嚟又可愛
幾靚呢幅,希望你可以畫完佢
IG沒有在用
多數貼在蕉熊網
你仔細睇就知宇宙巴嘅畫風係好細緻,同香港插畫界班Q版畫手嘅簡潔係唔同
例如宇宙巴頭髮同頭髮之間會加黑色陰影嚟增加立體感
就算唔同陰影排線密度都唔同,造出嚟嘅陰影感覺都唔同
而且宇宙巴取線好準確,唔係求寄畫
唔係簡潔野嚟

認真佩服宇宙巴每日都有咁detail 嘅畫
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞