畫畫互助互勉交流區[長期更新]

1001 回覆
114 Like 5 Dislike
依幅畫咗好耐 終於都畫完雖然有啲遲 但係都祝大家新年快樂把握到未來每一個機會
線稿幾靚 上色既位都準確
但上色既圖無線稿咁有impact
睇得出主體係二色動畫風
但咁sharp既結構用依隻風格會變到同理想差好遠

可以參考下大佛 荻pote
有YOUTUBE繪圖過程睇

小弟仲掙扎緊 遲下都PO下圖
請容樓豬依個初哥上來打個卡 簽到

今日本身係諗住畫埋上次角色表情collection

想挑戰一吓畫比較複雜嘅動作配合表情 但磨咗一陣都係唔成功
所以轉換一吓心情 走咗去臨摹

相信下面嗰個比較容易估到係咩作品
但上面相信冇咩可能估到了

歡迎大家估吓上下臨摹咗咩作品
上面:罪惡王冠?
呢種風格好米山舞
哇有畫畫post!!!
馬上留名
多謝你既意見 關於上色既問題我都仲摸索緊其實我都覺得上咗色同我想像中有啲距離 但係又講唔出係咩原因再加上我部iPad舊 procarte得26個圖層好多嘢畫埋同一個圖層 想改都改唔到

Btw多謝你推薦 我會研究吓大佛個YouTube

唔駛掙扎 歡迎你既加入
因為我真係抄咗好多佢既表現手法我勁鐘意米山舞 嗰個畫面既表現張力 真係前無古人 後無來者 不過清你睇得出有米山舞風格 我都好感動 証明我都學到佢少少
化物語?
cls
使唔使咁快
唔係
估吓下面
首op1翻煲過10萬次
BTW自學嘅新仔留名學嘢
好靚,粉紅同青綠pop嘅色好夾
的確有你想要嘅米山舞feel

我想講另一個第一眼比較在意嘅構圖位,就係右下隻龍仔
完成品個focal point拉咗去龍仔度
但咁就衍生咗個個新問題,就係龍仔入唔晒鏡
呢樣叫tangent,係構圖上建議避免出現嘅嘢嚟
可以睇下面個網 2. Halved shape 嗰部分
https://emptyeasel.com/2008/11/18/avoiding-tangents-9-visual-blunders-every-artist-should-watch-out-for/

不過呢啲唔係非守不可嘅規矩,都可以刻意保留:
https://youtube.com/shorts/uxlOePtawOk
聲之形?
加油米山舞都係我好仰慕嘅畫師之一
巴打咁有心研究 值得投資件更好嘅工具
多謝你讚我既配色都試咗好多個配搭改到我都有啲懷疑係咪真係靚 尤其畫到後期 有啲麻木咗

龍仔當初諗構圖其實係想高斯模糊咗佢做個前後景 但畫到最後發覺唔靚 就保持咗宜家咁 構圖真係好難 依排先開始思考依個問題 視覺引導之類成日都睇到成頭問號

好開心有人可以講到啲理論同專有名詞比我知因為我一直都係自學 無咩畫畫朋友 靠觀察 所以有好多理論嘢都唔識
都係時候換部ipad

除咗米山舞之外 黎緊想研究矢野茜既畫法
諗咗好耐講唔出名 係咪有個痴撚線女同學困住主角
正確
上 罪惡王冠

下 聲之形

都幾佩服大今良時畫場景嘅功力同心機
經常啲background令到畫面好有生活感

估唔到有人估到罪惡王冠
非也
可能依幕女主角睇落癲癲地 但平時好正常的
米山舞好似會加啲比較大嘅色塊
如果學佢咁將部份紅色整合為一塊(有返大,中,小)
可能會好睇啲
歡迎p
歡迎
可以順便share 吓自己畫緊乜ah

朝日龍

有去過睇米山舞畫展

巴打雖然有張力但未去到好乾淨既level
或者你可以好似米山舞咁加返啲大塊啲既色塊
細塊既分返前後
依家睇係四塊角落都比動線覆蓋住
起初睇線稿我以為左下角動線係人物之下

希望你有朝一日可以到達佢既level
佢依家玩埋實體光影
真係好難跟得上
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞