畫畫互助互勉交流區[長期更新]

1001 回覆
114 Like 5 Dislike
新古典有眉毛
東方JJ? 勇儀
真糟糕…我唔熟東方啲嘢添
咁撚搞笑

食埋個飯先再詳細畫
大概間房咁樣

以為畫緊左邊果位, srooy
痴線咁快手有咁多細節同idea
可能漫畫睇得多
仲有成日睇人靈探D片,
所以房裡面有咩會即刻有印象
巴打想畫邊個時期啲人樣

可以玩找不同了
2同3都有
暫時未去到1 應該係作品入面有原創設計/概念先需要咁做
例如高達 EVA嗰啲機械人(sorry 唔知可唔可以咁叫)
好似 UNITY 系統咁
不過我就未用過
不過開出黎睇都幾多得意素材
多謝清示範 效率高到嚇死人

此方不可長
貧乳稀少價值
你喺結構上行咗第一步。就係用個長方體畫出嚟。第二步就係將依個長方體加Detail 同埋學perspective。根據perspective ,if鼻樑=鼻頭,即係鼻樑小過鼻頭。加返闊個鼻頭。

我整咗啲guide line,係根據你個人既feature 去推算。紅色=你做咗既結構,所以會出現藍色位加光(即係其他位加暗)
綠色係我建議既perspective 結構更改。

睇唔明可以問。
「眉毛」同埋「眉骨」係兩樣野嚟。可以重疊,但大多表情係不一致。「眉骨」係結構,影響光既反射,最凸既位係應該係最光。「眉毛」係紋,依條紋可以先用一隻色,然後根據「眉骨」打光。

而「眉骨」對「鼻」既結構好重要。所以你先搵出「眉骨」既結構。(樓上有略略guide。鼻「樑」相對「眉骨」係凹,所以加返少少暗。

如果想成個樣一致啲。「眼咼」既影同「鼻樑」既影要做返連接。
些牙多個得意template
呢個可能比較方便電繪嘅巴絲玩
挑戰唔同上色方法

Row 1:就咁線稿、厚塗、Gal game上色
Row 2:黑白、動畫上色(賽璐璐)、水彩上色

當然都可以自由將冇興趣嘅格仔變做其他想試嘅上色風格,例如蠟筆、水墨甚至板畫

例子
https://www.pixiv.net/artworks/2743901

https://www.pixiv.net/artworks/19090220
用紙筆嘅可能可以試吓
Marker、木顏色、水彩、炭筆、mixed media,如果有噴開模型之類仲可以試埋airbrush
盡情發揮小宇宙
巴打唔好意思 遲咗覆你 我唔係咩專業人士 你當普通意見睇吓就得 唔知幫唔到到你
講返你既作品 如果你攞得咁正面 一般黎講點扭都扭唔到你想要嗰個角度 最盡都係紅線咁

依張剩係得線會清楚啲

不過我知巴打你想強調胸部 屁股同大腿 我基於你既本意上改返做人類比較做得到既角度
剩係得線既版本
巴打依幅作品主要既問題就在於個角度攞得太正面 導致上身同下身連唔埋 希望幫到你 btw如果我有咩講錯都歡迎其他巴打指正吓另外想講吓改嗰陣見到巴打啲線畫得幾靚
謝謝蠔油兄拆解得很明白
有時自己畫的時候想不通
又或者有些盲點自己察覺不到
繪友們的意見便很有幫助

Btw周末和昨晚也在另一幅初稿 畫骨架時卡住
(半躺 屈膝有點像蹲,多在車內或梳化上)
回家後再試試
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞