畫畫互助互勉交流區[長期更新]

1001 回覆
114 Like 5 Dislike
好有心,再畫吓先

加暗我都覺得好難,尤其是如果我想畫後生白滑樣,一打陰影就好似喺個煤礦度走出嚟咁樣
呢期好迷Thomas Lawrence
慢慢嚟,大膽啲加暗,我估你用緊一枝HB筆only。我最初都係咁。

買多支2B,你就發現HB本身好光,成張掃一浸淺之後,再用2B畫眼,鼻孔。你就會發覺HB唔係媒礦。

我自己最初買咗4枝,眼珠用到6B,去睇對比。但睇youtube又話新手唔好玩咁多筆。所以建議你試兩枝先,hb加2B
唔知呢度有幾多人有睇過Vitruvius

Femme moderne同古典女人唔同樣的,所謂「古典」樣其實係一個ideal form,由頭到腳有比例跟的,文藝復興各大Virtruvian man就係嘗試replicate Virtruvius所描述嘅完美古典人,古典建築唔同form亦係參考男女性嘅人體比例,而呢個以人爲本嘅做事方式正正就係文藝復興Humanism嘅精神

如果講art history又可以講一輪,所以好dumb down地講嘅話你可以話新古典係沉澱咗古典嘅severity、比例同form,但係叫做擺脫咗古典某程度上係有啲死咕咕嘅玩法

攞羅浮宮嘅維納斯做例子,你望佢就算係女人行眉骨到鼻樑都係一個好整齊嘅L型,之後鼻樑係直落

上邊擺過同埋畫緊嘅Canova Helen of Troy,你見佢就多番些少你所講嘅「女性味」同curve,但係佢個form都係一個古典樣
我老友都叫我買枝3/4B,佢知我鍾意捽,睇嚟都係要去消費
Gameplay就來來去去都係咁上下,玩呢隻都係玩氣氛多

同埋其實佢鳩嚟都破到案的,下下accuse睇佢點樣兇鳩啲犯仲好玩
有冇迷埋佢啲筆觸
Ching有冇繪帳可以Fol下
感覺將來必成大器
咁得意,好似唐宋古文運動咁,嫌現今(當時)文學風氣沉淪,就去番古老經典度搵價值
然之後又會畀更新嘅嘢取代
唔太清楚呢啲,或者你試吓望吓Charles Bargue睇鍾唔鍾意先,見好多西方畫嘅人都推薦佢啲練習
歐洲藝術史都係咁 不停推倒㺺今藝術風格 而古典主義都唔知翻炒左幾多次
有,我Tom筆下嘅人好英偉

非常歡喜呢幅未完成嘅佐治四世,其實佢本人唔令仔的,但係Lawrence都畫到勁瀟灑,好有Regency Era嘅風流
畫食物先一啲都唔簡單
巴打應該要求好高嘅人嚟
成長指日可待
師兄識J
我好中意睇啲草圖 比起睇完成作更加有難得先會睇到嘅感覺
(唔知係咪因為咁中意啲loose同隨心嘅筆觸多過啲好精密好smooth好乾淨嘅畫)
係,今日我哋認識嘅古典美學係靠Virtruvius本《建築十書》同古人日日J希羅遺跡走返出來的,其實呢啲文獻係東羅同中東喺羅馬覆沒嘅時候收起咗,反而中世紀西歐就一堆生藩喺度搶燒殺,後來呢啲古文慢慢經威尼斯流返入西歐(唔知吊唔吊到上邊意大利打手入嚟吹水),喺顎圖曼帝國打入君士坦丁堡時文本知識再流入西歐達到高峰,正正就係文藝復興大爆發嘅十五世紀。

文藝復興健康在佢唔志在復辟希羅世界,而係取其長處改善現有世界

Bargue plates都幾似我想學的,研究吓先
我浪漫主義打後到十九世紀初打手
開始唔行académie個套 大家尋找新藝術表現嘅時期最正

現場仲好J

National Portrait Gallery同場重有另一幅未完成嘅威靈頓(仲要係佢最後一幅威靈頓畫),不過Apsley House紅色制服嗰幅我應該會鍾意啲
點解呢幅唔畫完?
如果新手想去畫室學有無邊間推介
巴打有無話想學咩類型?邊頭方便?
我想學素描先 因為似乎最好素描有個底先?最好就屯天元區
如果唔怕悶嘅話素描的確唔錯
不過新界區唔熟 睇下有無其他畫友幫到你
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞