畫畫互助互勉交流區[長期更新]

1001 回覆
114 Like 5 Dislike
我會睇下作者懶成點囉,其實電繪用相做底勾線勾得靚畫翻原圖效果出黎都唔易仲幾花心機時間,我會懶直接相放旁邊慢慢勾線,再懶D就疊圖層減透明度檢查跟得準唔準然後改翻貼近原圖。無錯咁係層次低D既做法,但唔代表冇練到野冇學到野,我就覺得咁其實都係叫畫畫啫

亦唔代表我唔識free hand畫畫,只係我唔識畫人抄相抄得好+風格化
呢道我左邊3張都用相片reference,右邊係靠自行FF

^除左最底個張女人仔有用相參照,全部景都係free hand

俾支筆我free hand手繪:

手繪素描畫相/望住真人畫我就真係會崩撚曬,因為人像手繪對我黎講太難畫又無太大興趣,我就一直都無所謂+無想特別練,電繪跟相描圖求其畫下我都幾開心,俾人像畫得好既人話我廢我都係咁話,自己爽又唔洗同人比較,你理撚得人沾沾自喜啫,都唔知有咩好奇怪

本來諗住今晚難得有心情懶懶閒臨摹下多張人像相當練下,搞到我依家喺度諗緊自己係咪唔識畫畫唉是鳩但啦
咁唔使分得出先可以講
我都覺得描圖嗰班真係唔算識畫畫
我明你講咩
我自己都覺得描圖嗰班其實好無聊
就係好似依家啲人成日玩數字油畫咁樣
你跟住出嚟係好靚但係唔代表識畫畫囉

當然啦如果你係放側邊參考
其實冇問題係正常 係需要嘅

但係放喺底度描就不必了
有無聽過有種野copy book,
俾細路練習寫字果D簿
練完細路咪識寫字囉

咁練習算唔算唔係寫字?
鐘意睇
MAGIC 卡佢都好似畫過幾張
我覺得新手應該印住畫多D就真
印住畫都未必跟得到

不過你話印住畫完當自己原創就真係大癲
呢個世界網上你試咁做
一陣就比人發現

不過我無買呢套
都成五百幾

佢另外有畫張機械老母有簽名閃卡
好似貴到核爆
講咁多,畫圖未呀

呢到係咪東洋畫多,唔知有冇人識洋人古典畫可以教吓路,而家都係畫吓臉先,但係鼻哥硬係成日都爭啲咁

想用畫畫嚟培養吓古典比例同美學,
由於畫畫方式表達係自由既
所以唔敢話你個鼻點解咁直
有需要就咩畫法都可以
雖然不是必須要
不過一般來說畫人像什麼的
左右兩邊要平衡
唔知佢講既3D MODEL 係:
1.自己整
2.定係軟件裡面本身有果D,
3.定網上既現成素材/改
試下上下調轉張reference 黎畫
畫果陣唔好諗宜家畫緊嘅係鼻係眼,純粹focus果條線係點
跟住個bust嚟畫的,好多時佢哋都雕得好直,係有少少好subtle吧起伏咁我未有咁好功力畫到出嚟

依家嘗試緊話嗰個係Canova嘅Helen of Troy,你見佢鼻頭靚好多的,眉心亦有好subtle嘅dimple。Canova係新古典入邊出名雕得好滑好skin like,我畫嘅比較似真古典,條鼻樑直筆甩連眉骨倒L型一筆過咁的,不過我係想學新古典嗰隻form的
好想 ipad 版csp 可以買斷
LA Noire

有一隻自己幾鍾意的眼,返工食晏嗰陣時攞張廢紙諗住撩吓當練吓手出到嚟又覺得幾靚,當初起手又冇plan又話畫埋成塊面,所以而家再畫應該會爛比例

放喺公司供奉算
當租,日日用你就唔會覺得貴
玩過,當時英文差好燒腦,依隻都唔錯不過無乜(靚)女。依方面有啲可惜,不過始終嗰陣警局無女係好正常。當年玩咗應該40%就換電腦,竟然無雲端,之後未開返

自己電繪描自己鉛筆圖

自己描自己得啦
身邊冇乜人畫 所以好難討論,

而佢既書可以解決 我既疑問

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞