畫畫互助互勉交流區[長期更新]

1001 回覆
114 Like 5 Dislike
樓主咁廢都po
所以希望大家可以盡情po吓自己畫咗乜啦(草稿、練習都ok,無需完成品

多指教
樓主識嘢
留名,遲啲po
幫推
ching ho ball

幾中意依種大頭加全身嘅畫 好有球員宣傳片 feel
感謝
分享吓半年前,換電話嗰陣畫咗個電話殼比自己
想建議吓大家 ,如果畫到唔知為乜 ,無曬動力,可以諗吓整啲嘢比自己,當你諗佢會實體化,喺整既過程會用盡力。到個實物出咗黎,成功感好大,又會有力再畫落去或者你覺得自己未有信心同能力去整啲嘢出黎 都可以當係一個小目標咁進發(利申:唔係廣告
色差咁多
正 有冇Kobe
色差一直都係最大敵人(佢仲要好貴)
另外之前用相紙印咗啲名信片又係色差好大,想問吓有冇人有經驗處理色差既問題,我都好苦惱

測試用卡片
冇做過實物

但正常係要自己執色 ,見留言話 photoshop 執色最快 ,/rgb畫完 再自己去cmyk 調色

你上fb procreate練功團 ,有好多影印學問睇
問多一句幾錢

可能去 淘寶 搵店印出黎仲平過香港
$458我都唔係好建議喺casetify整 其實我都有聽過淘寶整係平好多 依度分享多少少 當初諗住貪方便 可以直接up圖搞,又話幾日就有。點知之後佢抽起咗我個order,佢話我侵權我成頭問號,結果又要send email同佢理論 又要証明係自己畫又剩,結果搞咗兩個星期,煩都算仲要電話新機落地,無殼用勁緊張 比4百幾蚊 換黎依啲服務我當時就知咩係智商稅
cls
casetify 自己抄人 dbrand openback design
但又亂審d客嘅 design 侵唔侵權
真係cls公司
真係我睇到新聞都笑咗
好鍾意你呢種畫風
乾淨得嚟又QQ地

21年畫
想畫鋼筆畫
又係練習

有沒人諗過報班
見好多人都推介krenz 個課程
想報又怕跟唔上
報啦
跟唔上都無嘢 又唔係小學生老師唔會罰你
真係上唔到live堂可以睇返錄影
其實佢啲功課都唔算好多 就算跟唔上你咪報DLC
今日先見到呢個Post,強帖留名
自己本身都對畫畫有興趣,加埋兩個家姐都識畫畫,可以有人指導下咁,所以兩年前開始嘗試玩下咁
畫下畫下自己都有整個IG Page,不過比起其他人,自己真係好少更新,本身又唔係畫得快嗰種,所以都係佛系經營

開始畫咗一兩個星期。呢張係第一次畫到全身嘅圖,角色係某個鍾意Vtuber

第二張係開始畫畫兩個月後嘅完成品,第三張就係一年半後嘅作品。兩張都係描繪緊一套自己好鍾意嘅動畫 少女終末旅行

目前呢兩張就係最新仲畫緊嘅作品,兩張光影嘗試用咗唔同方法去畫(上圖就全Hard Light,下圖就Mix咗好多Soft Light)

都知道自己有啲咩缺點。包括但不限於:懶、唔會畫好人體結構再上線稿,而係直接用草稿改、畫畫週期長、練習少,輸入得唔夠多…

不過目前都係畫嚟自己爽咁,所以上述點都可以慢慢改。當然大家有咩意見都可以提

而家得閒時都會畫下,不過平時好多嘢做,同埋專注力好低,所以都冇咩動力日日去練習。今日入到嚟呢個Post,希望自己可以喺呢邊圍爐下,聽下大家意見,多啲練習,早日搵到自己想要嘅畫風,畫到心目中嘅感覺,大家共勉之
有冇人識用手機手指畫 想學
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞